Szociáldemokrata miniszterelnöke lesz Romániának

Sorin Grindeanu, románia
Bukarest, 2016. december 29. Sorin Grindeanu volt román távközlési miniszter egy bukaresti sajtóértekezleten 2016. december 28-án, miután a választásokon győztes román Szociáldemokrata Párt, a PSD elnöke miniszterelnöknek jelölte. (MTI/EPA/Octav Ganea)
Vágólapra másolva!
A volt távközlési minisztert, a PSD-ALDE jelöltjét bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis román államfő. Grindeanu a Szociáldemokrata Párt (PSD) második jelöltje, az elsőt, a muszlim vallású Sevil Shhaideh kinevezését pár napja elutasította az államfő.
Vágólapra másolva!

Grindeanunak tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára.

A szociáldemokrata Sorin Grindeanu volt román távközlési miniszter lehet Románia új miniszterelnöke Forrás: MTI/EPA/Octav Ganea

A parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerda este azt mondta, hogy már Shhaideh jelölésekor körvonalazódott a kormány. Ez most némileg módosulhat,

elképzelhető, hogy Shhaideh miniszter lesz,

– írta a Transindex.ro. Korábban egyébként a regionális fejlesztési tárcát vezette.

Sorin Grindeanu a Temes megyei önkormányzat elnöke, emellett 2014 decembere és 2015 novembere között távközlési miniszter volt. Miután az államfő aláírta a rendeletet Grindeanu miniszterelnöki jelöléséről, elhárult a veszélye annak, hogy Romániában elhúzódó politikai válság alakul ki.

A szabadelvű ALDE-val együtt a szociáldemokratáknak csaknem 54 százalékos többségük van.

Grindeanu kormánya beiktatásához valószínűleg megkapja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását,

amely 6,5 százalékot ért el a választásokon. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondta: erről a képviselőházi és szenátusi frakciók közösen döntenek majd, de a magyar szövetségnek nincs tudomása semmi „vállalhatatlanról” Grindeanu politikai múltjában.

Iohannis tegnap félórás megbeszélést folytatott a szociálliberális koalícióról Grindeanuval, a kormányalakítási megbízásról szóló döntést azonban nem személyesen jelentette be, az elnöki hivatal erről csak egy közleményt jelentetett meg honlapján. Ez is arra utal, hogy

a jobboldali államfő politikai társbérleti viszonyra készül a szociálliberális koalíció leendő kormányával

– ahogyan azt az elnöki hivatalból származó forrásaira hivatkozva az Agerpres hírügynökség előrevetítette.