Egymás kezét fogva szakadt ketté a dél-koreai kormánypárt

A dél-koreai elnök korrupciós botránya
Sajtótájékoztatón jelentették be a kiválásukat
Vágólapra másolva!
A Dél-Koreában kormányzó Új Határ (Szenuri) nevű tömörülés 29 képviselője bejelentette kedden, hogy kilép a pártból, és új formációt hoz létre a hivatalából ideiglenesen felfüggesztett Pak Gun Hje államfő körüli korrupciós botrány miatt. A tervek szerint az Új Konzervatív Párt a Reformért néven futó tömörülés január 24-én kezdi meg működését.
Vágólapra másolva!

A honatyák döntése nyomán 99 mandátuma maradt a Pak mögött álló kormánypártnak, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a liberális Demokratikus Párt 121 képviselőjével a törvényhozás vezető erejévé vált. A harmadik legnagyobb parlamenti tömörülésnek, a Néppártnak 38 mandátuma van.

Sajtótájékoztatón jelentették be a kiválásukat Forrás: AFP/AP/Ahn Jung Dzsun

"Pak követői elfelejtették a konzervativizmus valódi értékeit és ennek eredményeképp elvesztették a nép bizalmát" - hangsúlyozta közleményében az új politikai csoport. Tagjai egyúttal bírálták az államfő szövetségeseit, amiért nem vesznek tudomást az emberek akaratáról, és védelmükbe veszik Pakot a megvesztegetési botrányban.

A kiábrándult szavazók megnyerése a cél

Az új párt célja a Szenuriból és a Pak-féle vezetésből kiábrándult konzervatív szavazók megnyerése. A tömörülés közölte: a mostani botrányt szeretné az ország megreformálására és a konzervativizmus valódi értékeinek helyreállítására felhasználni.

Jöhet Ban Ki Mun?

Az ellenzéki pártok attól tartanak, hogy a volt Szenuri-tagok a mostani lépéssel Ban Ki Mun leköszönő ENSZ-főtitkár számára kövezik ki az elnökség felé vezető utat. Ban az egyik legnépszerűbb elnökjelöltnek számít, igaz, a diplomata eddig még egyszer sem beszélt nyíltan államfői ambícióiról, csupán arról, hogy szívesen szentelné életét hazájának főtitkári mandátuma december végi lejárta után. Mindenesetre az alakulófélben lévő konzervatív tömörülés egyik befolyásos tagja már jelezte: szeretnék, ha Ban csatlakozna hozzájuk.

Előrehozott választás jöhet

Az államfői tisztség ügye azért vált aktuálissá, mert elképzelhető, hogy a következő hónapokban előrehozott elnökválasztást tartanak Dél-Koreában, miután Pak Gun Hje államfőt december 9-én felfüggesztették hivatalából az egyik régi barátnőjét, bizalmasát érintő korrupciós botrány miatt. A dél-koreai alkotmánybíróság legfeljebb hat hónapon belül eldönti, hogy Paknak véglegesen le kell-e mondania, vagy visszakerül tisztségébe. Ha az előbbi valósul meg, akkor 60 napon belül elnökválasztást kell tartani a távol-keleti országban.