Erős földrengés rázta meg a Salamon-szigeteket és Kaliforniát

Vágólapra másolva!
A Salamon-szigeteket 7,7-es erősségű rengés rázta meg, a térségben szökőárriadót rendeltek el. Az Egyesült Államok nyugati partvidékén 6,8-es rengést mértek.
Vágólapra másolva!

Az Ausztráliától északkeletre fekvő Salamon-szigeteket 7,7-es rengés rázta meg, amely miatt cunamiriadót rendeltek el a térségben. A nagy rengést egy 5,5-es és több 5,1-es követte.

A Csendes-óceáni Szökőár Riasztási Központ előrejelzése szerint a Salamon-szigeteket, Vanuatut, Pápua Új-Guineát, Naurut, Új-Kaledóniát, Tuvalut és Kosrae szigetét fenyegette szökőár. Néhány órával a nagy rengés után azonban a riasztást visszavonták.

Hawain is készültséget rendeltek el, de azt már hamarabb lefújták.

A BBC beszámolója szerint a riadó miatt az emberek a magasabban fekvő helyekre húzódtak. Sok helyen nincs áram. Sérültekről, károkról eddig nem érkezett jelentés.

Kaliforniában is megmozdult a föld

Az Egyesült Államokban a Richter-skála szerint 6,8-es erősségű földrengés középpontja Kalifornia partjaitól 450 kilométernyire volt, a kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északnyugatra, mintegy tíz kilométerrel a tengerfenék alatt. A nagy rengést több kisebb is követte a USGS adatai szerint.

Az amerikai földtani intézet közleménye szerint "kicsi a valószínűsége anyagi károknak vagy sérüléseknek". Ezért nem hirdettek szökőárriadót sem.

Tegnap az indonéziai Szumátra szigetét rázta meg 6,4-es földrengés, amelynek több mint száz halálos áldozata volt.

Indonéziahoz hasonlóan a Salamon-szigetek is a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések.

Tizenkét éve, 2004 decemberében egy 9,3-as erősségű földrengés történt az indonéziai Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen mintegy 230 ezer halálos áldozatot követelt, valamint kétmillió embert tett földönfutóvá.