Körözik a nyugdíjalap vezetőjét Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Elfogatóparancsot adott ki egy dél-koreai bíróság az állami nyugdíjalap vezetője ellen a Pak Gun Hje államfőt érintő korrupciós botránnyal összefüggésben.
Vágólapra másolva!

Mun Hjung Piót, a világ harmadik legnagyobb nyugdíjalapjának vezetőjét hivatali visszaéléssel és hamis tanúzással vádolják.

Az elnököt is gyanúsítják

Az államfőt érintő korrupciós botrány október végén robbant ki, és ahhoz vezetett, hogy a parlament ideiglenesen felfüggesztette őt tisztségéből. Az ügy kulcsfigurája Csoj Szun Szi, aki Pak Gun Hje barátnője és bizalmasa. Csojt azzal a váddal állították bíróság elé, hogy beleszólt kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, emellett jelentős összegeket sajtolt ki nagyvállalatokból, s a pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, és amelyek az államfő politikai kezdeményezéseit szolgálták. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.

Az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt is, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani.

A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia 180 napon belül. Addig is az államfői teendőket december közepén ügyvezető jelleggel Hvang Kjo An kormányfő vette át.

A nagyvállalatokat is vizsgálják

A parlament is vizsgálja a botrányban érintett nagyvállalatok - köztük a Samsung, Hyundai Motor, SK, LG, Latte, Hanwha, Hanjin és CJ - felelősségét. Leginkább a Samsung ügyleteit veszik górcső alá. A gyanú szerint a dél-koreai államfő kifejtette befolyását a csaknem 450 milliárd dolláros vagyont kezelő nemzeti nyugdíjalapra annak érdekében, hogy engedélyezze a Samsung két leányvállalatának egyesülését, az alap ugyanis mindkét cégben a főrészvényesek közé tartozott. A Samsung cserébe állítólag 17,3 millió dollárt (mintegy 5 milliárd forintot) adományozott az említett két alapítványnak.
Az ügyet vizsgáló ügyészség közleménye szerint Mun Hjung Pio elismerte: még egészségügyi és jóléti miniszterként nyomást gyakorolt az említett tárca által működtetett nyugdíjalapra, hogy engedélyezze a két cég egyesülését. A novemberi parlamenti meghallgatáson azonban Mun ezt még tagadta.