Életfogytiglant kértek Ratko Mladicsra

Horizontal
The remains of a Bosnian Muslim are seen 09 July 2005 in a mass grave in the village of Budak, some 2.5 kms from a memorial for the victims of the July 1995 massacre, just outside the eastern Bosnian town of Srebrenica. As the world prepares to mark the 10th anniversary of the Srebrenica massacre, forensic experts started excavating a new mass grave in the area believed to contain the remains of some 100 victims. AFP PHOTO / JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladicsra a hágai Nemzetközi Törvényszéken.
Vágólapra másolva!

A vádak szerint a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok egyebek mellett kulcsszereplője volt annak a vérengzésnek, amelyben 1995. július 14-én a Szrebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg.

Ezreket mészároltak le Forrás: AFP/Joe Klamar

"Az áldozatok arculcsapása lenne és sértené az igazságot, ha nem a jog szerinti legszigorúbb büntetést szabnák ki, ami az életfogytiglani szabadságvesztés" - jelentette ki Alan Tieger, a vádhatóság képviselője.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló törvényszéken az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt emeltek vádat a most 74 éves Mladiccsal szemben. A vádpontok közül a legsúlyosabb a népirtás vádja, amely szerint a volt katonai parancsnokot felelősség terheli a srebrenicai mészárlásért.

Ratko Mladics a hágai törvényszék előtt Forrás: AFP/Martin Meissner

Szrebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995 júliusában elfoglalták a várost, és a békefenntartók szeme láttára nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

Szerbia 2008-ban, illetve 2011-ben fogta el és adta ki az NT-nek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladicsot. Előbbit júliusban 40 év börtönre ítélte a hágai bíróság.

Mladic ügyében jövő év elején várható ítélet.