Börtönre ítéltek Kínában egy párttitkárt

Vágólapra másolva!
Tizenkét év börtönt és vagyonelkobzást szabott ki a bíróság egy kínai párttitkárra, mert 685 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el.
Vágólapra másolva!

Tizenkét és fél év börtönre ítélték a kelet-kínai Nanking város egykori párttitkárát csúszópénz elfogadása miatt - jelentette be szerdán a bíróság. Jang Vej-cö több mint 16 millió jüan (685 millió forint) csúszópénzre tett szert a Kínai Kommunista Párt nankingi vezetőjeként, illetve a Csiangszu tartomány közigazgatásában betöltött korábbi tisztségeiben 2005 és 2014 között. A férfi ellen 2015 januárjában indított pártja belső vizsgálatot, a párttitkári tisztségről ezt követően kellett lemondania.

Vallomást tett

A szabadságvesztésen túl a bíróság elrendelte Jang Vej-cö személyes vagyonának elkobzását is. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az egykori párttitkár beismerő vallomást tett és átadta a hatóságoknak a törvénytelen úton szerzett vagyontárgyait.

Hadjárat a korrupció ellen

Hszi Csin-ping kínai elnök nagyszabású kampányt indított a korrupció felszámolására négy évvel ezelőtt. Az államfő azt szorgalmazza, hogy az alacsonyabb rangú hivatalnokok mellett a korrupcióban érintett magas rangú vezetőket is vonják felelősségre.