Az EU és a NATO vezetői is részvétüket fejezték ki

Vágólapra másolva!
Több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak azok után, hogy hétfő este egy teherautó belehajtott egy berlini karácsonyi vásárba, és legalább tizenkét embert megölt. Donald Trump szörnyű terrortámadásnak minősítette a történteket, és szerinte a civilizált világnak el kell kezdenie másképp gondolkodni.
Vágólapra másolva!

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta a Twitteren, hogy

és hangsúlyozta, Európa kész segíteni a német hatóságoknak.

Az Európai Unió részéről mások mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő is részvétet nyilvánított.

Közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki az események miatt.

Szijjártó: A magyarok elítélik a támadást

A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált. Azt írta, hogy

lesújtotta a támadás, és szolidaritásáról biztosította Németországot.

Charles Michel belga kormányfő arról számolt be, hogy országa biztonsági szolgálatai figyelemmel követik a németországi eseményeket, de a hatóságok nem emelték meg a terrorkészültség szintjét, azt továbbra is hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fejezte ki részvétét és együttérzését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

„A magyar emberek mélységesen elítélik a gátlástalan és aljas berlini támadást, amelyre éppen akkor került sor, amikor Európa a legnagyobb keresztény ünnepre készül” – írta levelében Szijjártó Péter a szaktárca közleménye szerint.

Trump: Súlyosbodik a helyzet

Donald Trump megválasztott amerikai elnök elítélte, és „szörnyű terrorcselekménynek” nevezte a berlini karácsonyi vásáron történt gázolást, jóllehet a német hatóságok hivatalosan még nem minősítették terrortámadásnak az esetet.

„Az Iszlám Állam és más iszlám terrorcsoportok nemzetközi dzsihádjukban mindig gyilkolják a keresztényeket otthonukban, és ott, ahol imádkoznak.

Ezzel fogunk foglalkozni a szabadságot szerető partnereinkkel” – közölte a megválasztott amerikai elnök.

Trump a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a hétfőn történt három incidens – a berlini gázolást, a zürichi lövöldözést és Andrej Karlov ankarai orosz nagykövet meggyilkolása – arra utal, hogy „súlyosbodik a helyzet”.

– írta.