Az ukránok kérik, ismerjék el népirtásnak a '32-es nagy éhínséget, a holodomort

Square HORIZONTAL
(FILES) Picture dated November 2003 displays an elderly man passing a shadow of the Holodomor victims monument in Kiev. The monument erected for up to 10 million people who starved to death in the great famine in Ukraine organized by Stalin's regime in 1932-33 . Ukraine is going to mark the 75th. anniversary of the tragedy begining next Saturday. TO GO WITH ANIA TSOUKANOVA STORY: L'Ukraine va marquer le 75e anniversaire de la grande famine de 1932-33 AFP PHOTO/ Sergei SUPINSKY / AFP PHOTO / AFP FILES / SERGEI SUPINSKY
Vágólapra másolva!
 Az ukrán parlament szerdán elfogadott határozatában arra szólította fel a világ országait, hogy ismerjék el népirtásnak a sztálini rezsim alatt, 1932-33-ban lezajlott ukrajnai holodomort, azaz a mesterségesen előidézett nagy éhínséget.
Vágólapra másolva!

Az előterjesztést a 450 fős kijevi törvényhozás 233 tagja támogatta. A szavazáskor 310 képviselő volt jelen az ülésteremben.

A határozatban a parlament rámutatott arra, hogy a "bűnös totalitárius kommunista rezsim" nem pusztán elkobozta a terményt az ukrajnai gazdáktól, hanem azt is megakadályozta, hogy az éhezők külföldre meneküljön. A vidékek közötti kereskedelem akadályozása pedig céltudatosan az ukránok kipusztítására irányult.

- áll a határozatban.

A Holodomor áldozatainak emlékműve Kijevben. Tízmillióan is éhenhalhattak Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A képviselők hozzáfűzték, hogy az utóbbi időben Ukrajna ismét "a kremli Sztálin-utódok agressziójának áldozatává vált".

Ukrajnában már tíz éve népirtásnak hívják

Az ukrán parlament 2006. november 28-án hozott törvényt, amelyben népirtásnak minősítette a holodomort, 2015. április 9-én pedig jogszabályban tiltotta be a bűnösnek minősített kommunista rezsim jelképeinek használatát, valamint a kommunista ideológia terjesztését.

Különböző becslések

7-10 millió közé teszik a holodomorban meghaltak számát.

Múlt szombaton emlékeztek meg Ukrajnában a nagy éhínség áldozatairól. Petro Porosenko államfő beszédében tervszerűen végrehajtott népirtásnak nevezte a tragédiát, amellyel szavai szerint a szovjet hatalom csírájában akarta elfojtani az ukrán nép minden függetlenedési szándékát.

Megemlékezés Kijevben november 26-n Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Eddig több mint 20 ország ismerte el a nagy éhínséget népirtásnak. A magyar Országgyűlés 2003. november 24-én fogadott el az 1932-33-as ukrajnai éhínségnek emléket állító határozatot.
Oroszország a mai napig tagadja, hogy a holodomor szándékos népirtás volt.