Az Iszlám Állam vállalta a vasárnapi kairói merényletet

Kairó Szent Márk-katedrális robbantás templom pokolgépes merénylet
A biztonsági szolgálat tagjai a kairói Szent Márk-katedrálisban elkövetett pokolgépes merénylet után 2016. december 11-én. A támadásban legkevesebb húszan életüket vesztették és 25-en megsebesültek.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam vállalta kedden a Kairóban a kopt katedrális közelében lévő templomban vasárnap elkövetett pokolgépes merényletet, és további támadásokkal fenyegetett keresztények ellen.
Vágólapra másolva!

A dzsihadisták szócsöve, az Aamák hírügynökség az öngyilkos merénylet végrehajtójaként Abu Abdallah al-Maszrit nevezte meg, aki a testére erősített robbanószert a templomon belül robbantotta fel.

A biztonsági szolgálat tagjai a Szent Márk-katedrálisban elkövetett pokolgépes merénylet után Forrás: AFP/Khaled Desouki

- olvasható az iszlamisták közleményében.

A próféta születésnapján robbantottak

A legalább 25 halálos áldozattal és 49 sebesülttel járó támadás elkövetőjeként Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő hétfőn ugyanakkor egy másik személyt nevezett meg. Szerinte a 22 éves Safik Mahmud Mohamed Musztafa követte el az egyiptomi keresztények elleni merényletet.

A vasárnapi robbantás az egyiptomi főváros Abasszíja körzetében fekvő Szent Márk-katedrális szomszédságában található Szent Péter-templomban történt mise alatt - közölte egy rendőrségi forrás.

A robbantást a muzulmán vallást alapító Mohamed próféta születésnapján követték el.

A kápolnában a keresztények vasárnapra virradó éjjel a kopt naptárban a karácsonyt megelőző Kiahk hónap beköszönte alkalmából imádkoztak.