Athén kiad három török pilótát Ankarának

Törökország Erdogan Oroszország
Detained Turkish soldiers who allegedly took part in a military coup arrive in a bus at the courthouse in Istanbul on July 20, 2016, following the military coup attempt of July 15. Turkish President Recep Tayyip Erdogan was today to chair a crunch security meeting in Ankara for the first time since the failed coup, with tens of thousands either detained or sacked from their jobs in a widening purge. / AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Egy görög bíróság úgy döntött, hogy kiadnak Törökországnak hármat a nyolc katona közül, akik a júliusi puccskísérlet után kértek az országban menedéket. A három pilóta fellebbeztek.
Vágólapra másolva!

A nyolc katona egy helikopterrel menekült Görögországba a puccskísérlet után, és politikai menedékjogot kértek, mert attól féltek, hogy Törökországban veszélyben lenne az életük.

Ankara vádjai szerint a katonák részt vettek a puccskísérletben, ezért árulóknak minősülnek.

A görög bíróság keddi ítélete értelmében haza kell térniük, ahol három-négy vádpontban állíthatják őket bíróság elé – számolt be a Reuters az egyikük ügyvédjére hivatkozva. Sztavrula Tomara elmondta a hírügynökségnek, hogy a vádpontok között nem szerepel Recep tayyip Erdogan elnök elleni gyilkossági kísérlet.

A puccskísérletben való részvétellel vádolt török katonák Forrás: AFP/Bulent Kilic

A három pilóta a görög legfelsőbb bírósághoz fellebbezett az ítélet ellen.

Hétfőn egyébként ugyanez a bíróság úgy döntött, hogy három másik katonát nem adnak ki Törökországnak.

Közben Törökországban letartóztatták a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt vezetőjének egyik tanácsadóját azzal a váddal, hogy tagja a puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen terrorista szervezetének – számolt be az Anadolu török hírügynökség.