Gülent felháborították a történtek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot "felháborította és mélyen elszomorította" Andrej Karlov orosz nagykövet ankarai meggyilkolása.
Vágólapra másolva!

Török tisztségviselők előzőleg olyan feltételezésekkel álltak elő, amelyek szerint a merénylő az elvetélt júliusi törökországi puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen nemzetközi hálózatával állhat kapcsolatban.

– hangsúlyozta Gülen az orosz diplomata halála után kiadott hétfő esti közleményében. – Egyetlen terrorcselekmény sem igazolható, bárki legyen is az elkövető, és bármi legyen is az indítéka" – tette hozzá.

Melih Gökcek ankarai polgármester hétfő esti Twitter-üzenetében azt írta, hogy

a gyilkos Gülennel állhat kapcsolatban.

Oroszország törökországi nagykövete hétfő este lett merénylet áldozata. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr, Mevlüt Mert Altintas lőtt rá egy fotókiállítás megnyitóján. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték. Az üggyel összefüggésben már hat embert őrizetbe vettek a nyugat-törökországi Aydin tartományban, ahonnan a merénylő is származik. Mindannyian Altintas hozzátartozói. A férfi a nyugat-törökországi Izmirben lévő rendőrakadémiára járt, amelyet 2014-ben fejezett be, és azóta rohamrendőrként szolgált.

Kedden bezárt az Egyesült Államok összes törökországi diplomáciai képviselete, miután a reggeli órákban az ankarai nagykövetség főbejárata előtt több lövést is leadott egy fegyveres férfi, akit a rendőrség őrizetbe vett. Sajtójelentések szerint a lövöldözésnek nincsenek sebesültjei.