Alekszej Navalnij indul a 2018-as orosz elnökválasztáson

Alekszej Navalnij, blogger, korrupcióellenes harcos, moszkvai főpolgármester-jelölt, támogatóival a Jaroszlavszki pályaudvaron
Vágólapra másolva!
Az ismert ellenzéki politikus és korrupcióellenes blogger elnök lenne.
Vágólapra másolva!

Alekszej Navalnij jogász, ismert ellenzéki politikus és korrupcióellenes blogger kedden hivatalosan bejelentette, hogy elindul a 2018-as orosz elnökválasztáson. Navalnij a három éve tartott moszkvai polgármester-választáson meglepetésre, a szavazatok 27 százalékával a második helyen végzett.

Navalnij azt állította, hogy 1996 óta nem tartottak tisztességes elnökválasztást Oroszországban.

A 40 éves politikus a szeptemberi parlamenti választáson nem jelöltethette magát, 2013-ban korrupció miatt ötévi felfüggesztett börtönre ítélték, ám a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a verdiktet és újrakezdődött a per. Elítéltetése esetén Navalnij nem indulhat majd az elnökválasztáson.

hogy megfékezze a korrupciót, és hogy Oroszország gazdagságát a családok jólétévé változtassa" - mondta Navalnij, aki szerint az országnak a pangás és a fejlődés között kell választania.

Alekszej Navalnij, blogger, korrupcióellenes aktivista Forrás: AFP/Andrey Stenin

Navalnij leginkább korrupciós ügyek, magas rangú tisztségviselők ismeretlen eredetű rejtett luxusvagyontárgyainak leleplezéséről ismert, ugyanakkor az orosz parlamenten kívüli ellenzék köreiben is megütközést keltett, hogy ultranacionalista csoportokkal tart fenn kapcsolatot.