Hatalomátvételi kísérlettel vádolta meg az ellenzéket a lengyel belügyminiszter

Anti-Government Protest in Warsaw block blockage OPPOSITION members kod demo DEMONSTRATION manifestation against plan restrict work of journalists countrys COUNTRY PARLIAMENT sejm GOVERNMENT ROAD STREET to BUILDING free MEDIA committee for the defence DEM
A sajtó korlátozásának megszüntetését követelik
Vágólapra másolva!
Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter azzal vádolta meg szombaton az ellenzéki pártokat, hogy törvénytelenül át akarták venni a hatalmat, miközben az ellenzék második napja nem hajlandó elhagyni az alsóház, a szejm üléstermét. Vasárnap újabb tiltakozóakció kezdődött.
Vágólapra másolva!

Varsóban újabb tiltakozás kezdődött amiatt kezdődött, hogy a szejm elnöksége 2017-től meg akarja változtatni a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokat; az újságírók többségét gyakorlatilag kizárná a szejm épületéből, s a média a jövőben egy külön épületben elhelyezkedő sajtóközpontban dolgozhatna, a házvezetés szerint a mostaninál jobb technikai körülmények között.

A tiltakozók az elnöki palota előtt gyülekeztek, onnan vonultak a parlamenthez - jelentette a BBC.

Hajnalban oszlatott a rendőrség

Hajnalban a rendőrség oszlatta fel a szejm bejáratait eltorlaszoló tüntetést. Egy ellenzéki politikus szerint a karhatalom könnygázt vetett be a tiltakozók ellen, de Blaszczak szerint ilyen nem történt.

Ezrek mentek a parlament épülete elé Forrás: AFP/NurPhoto/Michal Fludra

A korlátozások miatt pénteken a lengyel sajtó egy része "politikusmentes nappal" tiltakozott - mellőzve a politikusok szerepeltetését híreiben -, mert szerintük a döntés korlátozza az állampolgárok tájékozódási jogát, és az alkotmánnyal is ellentétes.

Megszállták az üléstermet

A szejmben a sajtó helyzete és egyik társuk kitiltása miatt a korábban kormányzó, jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselői gyakorlatilag megszállták az üléstermet. 20-30 képviselő folyamatosan egymást váltva tartja blokád alatt a szejmet. A tiltakozásokat tovább fokozta, hogy a pénteken esedékes végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Úgy vélem, hogy ami tegnap történt, az

- jelentette ki a belügyminiszter az RMF FM kereskedelmi rádióban.

A sajtó korlátozásának megszüntetését követelik Forrás: AFP/NurPhoto/Maciej Luczniewski

Az ellenzéki Modern (Nowoczesna) párt vezetője, Ryszard Petru a TVN24 hírtelevíziónak azt mondta, "Ha továbbra is fennmarad az az állapot, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság párt nem élvezi a nép bizalmát, akkor előrehozott választásokat kell tartani".