A bajor CSU ragaszkodik a migráns korláthoz

Vágólapra másolva!
Németországban a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU vezetői üdvözölték a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió, a CDU kongresszusán hozott határozatokat az újabb menekültügyi szigorításokról, a burkaviselési tilalomról és a kettős állampolgárság korlátozásáról, de jelezték, hogy továbbra sem engednek abból a követelésükből, hogy korlátozni kell a befogadható menekültek számát.
Vágólapra másolva!

A CDU ugyan "jó irányba indult el", közeledett a CSU felé, de "nem vagyunk túl a nehezén" - mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

Az egyik elnökhelyettes, Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője a TAZ című lapnak azt mondta, hogy a CSU a 2017-es szövetségi parlamenti választás után csak akkor vállal kormányzati felelősséget, ha bevezetik a befogadható menekültek létszámának felső határát.

A felső határ nélkül nincs koalíció

- húzta alá Manfred Weber. Pártja eddigi elképzeléseit pontosítva hozzátette, hogy nem a menedékjog korlátozására gondol, hanem arra, hogy

Németországnak előre meghatározott létszámú kontingensekben kellene befogadnia menekülteket,

akik nem a hazájukban, hanem valamilyen biztonságos országban tartózkodnak. Például az aleppói bombázások elől Törökországba menekült emberek közül kellene összeválogatni egy kontingenst előre rögzített feltételek alapján - mondta Manfred Weber, megjegyezve, hogy tavaly, a menedékkérők ellenőrizetlen beáramlása idején főleg férfiak érkezetek, akik nem feltétlenül tartoznak a leginkább segítségre szoruló menekültek közé.

A CSU-s Bundestag-képviselők csoportjának vezetője, Gerda Hasselfeldt a Berliner Morgenpost című lapnak azt mondta, hogy a testvérpárt a szerdán véget ért esseni kongresszuson hozott döntésekkel

aminek révén a két párt egy sor fontos, az embereket foglalkoztató kérdésben azonos álláspontra helyezkedett.

Jobboldali fordulat

A CDU/CSU jelenlegi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) és az ellenzéki Zöldek jobboldali fordulatként értékelték a CDU-kongresszus döntéseit.

A Zöldek szerint a CDU elindult a "reakciós" párttá változás útján. Különösen a kettős állampolgárság korlátozásáról szóló határozatot bírálták, amely szerint vissza kell állítani az úgynevezett opciós kötelezettséget, azt a szabályt, hogy a nem uniós vagy svájci bevándorlók Németországban született gyermekeinek választaniuk kell szüleik állampolgársága és a német állampolgárság között.

A küldöttek erről a párt vezetésével szembefordulva, szűk többséggel döntöttek. Angela Merkel pártelnök-kancellár a kongresszus után tett nyilatkozataiban helytelennek nevezte a határozatot és kijelentette, hogy az SPD kezdeményezésére eltörölt opciós kötelezettség ügyében nem lesz változás. A CDU alapvetően ellenzi a kettős állampolgárság intézményét, de az SPD-vel kötött megállapodás egy csekély nagyságú csoportot érint és nincs szükség a visszavonására - mondta.

Merkel meggyengült?

A csütörtöki német sajtókommentárok többsége Angela Merkel gyengüléseként értékelte a kongresszust. Például a konzervatív Die Welt azt írta, hogy a kettős állampolgárság ügyében hozott határozat a pártelnöki tisztségben pályafutása második leggyengébb eredményével megerősített politikus "kontrollvesztését" jelzi, a liberális Süddeutsche Zeitung szerint pedig a CDU "bosszút állt a kancelláron a menekültválság miatt".

A CDU kongresszusa a többi között arról határozott, hogy a CDU céljai közé emeli

  • a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetőségének bővítését
  • és időtartamának meghosszabbítását,
  • az elutasított menedékkérők juttatásainak csökkentését.
  • a társadalmi béke és a befogadott menekültek érdekében mindent meg kell tenni a védelemre nem szoruló menedékkérők távozásáért, az illegális migráció megállításáért, az uniós külső határ védelméért és azért is, hogy
  • a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében segítsen a nemzetközi közösség.
  • Észak-Afrikában befogadó központokat kell kialakítani, amelyekbe vissza lehet szállítani a Földközi-tengerből kimentett embereket.

Határozatot hoztak arról is, hogy minden jogi lehetőséget ki kell meríteni a test egészét takaró muzulmán női öltözékek - például a burka - viselésének és a fiatalkorúak házasodásának tiltásáért, és nem szabad eltűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezzen "becsületkódexet, törzsi, vagy családi szabályokat vagy a saríát", a muzulmán jogrendet.