Obama: Trump is elkötelezett a NATO-együttműködés mellett

Barack Obama, amerikai elnökválasztás 2016
President Barack Obama addresses the nation publicly for the first time since the shock election of Donald Trump as his successor, on November 9, 2016 at the White House in Washnigton, D.C. Throughout the two-year-long election campaign, Obama has repeated a mantra that he will do all he can to ensure the peaceful transition of power. / AFP PHOTO / Nicholas Kamm
Vágólapra másolva!
Személyesen erősíti meg Barack Obama európai partnereinek, hogy az USA együttműködési elkötelezettsége az új elnökséggel is megmarad. A távozó elnök szerint a demokratáknak új hangokra és gondolatokra van szüksége, Trumpnak pedig még okozhat nehéz perceket heves temperamentuma.
Vágólapra másolva!

A múlt heti amerikai elnökválasztás után tartott első sajtókonferenciáján, hétfőn Barack Obama elnök leszögezte: a napokban személyesen erősíti meg európai partnereinek, hogy Washington együttműködési elkötelezettsége változatlan marad.

Barack Obama hétfőn este indul utolsó európai útjára Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Az amerikai elnök helyi idő szerint hétfőn este elindul utolsó európai útjára, és előtte tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy szövetségeseinek meg kívánja erősíteni, hogy Donald Trump megválasztott elnök szintén elkötelezett a NATO-együttműködés mellett.

"Az USA erősebb, mint nyolc éve"

A távozó elnök főleg belpolitikáról beszélt, és leszögezte, hogy a választásokon vesztes Demokrata Pártnak nem szabad feladnia alapvető értékeit, viszont

Mindazonáltal "egészséges pártnak" nevezte a Demokrata Pártot, képesnek arra, hogy megújuljon.
Obama úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok ma erősebb, mint nyolc évvel ezelőtt volt, amikor őt választották meg.

Az elnök kitért Donald Trumppal a Fehér Házban folytatott megbeszélésére is. Mint elmondta, a beszélgetés valóban oldott hangulatú volt, és biztatónak tartja, hogy Trump a választás éjjelén elmondott beszédében a kampány lezárására és egységre szólította fel az amerikaiakat. Obama elmondta azt is: arra nógatta Trumpot, hogy

próbáljon meg közös hangot találni

azokkal a csoportokkal, amelyek nem őt támogatták.

Kevesebb munícióval érkezik

Obama annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a megválasztott elnök láthatóan arra törekszik, hogy kiegyensúlyozza a kampányban elhangzottakat, és kezet nyújtson a vele egyet nem értőknek is.

és ez hasznára válik majd - hangsúlyozta Obama.

Kérdésekre válaszolva kifejtette: nem kívánja kommentálni Trump személyi döntéseit, hiszen a megválasztott elnök dolga, hogy olyan embereket válasszon maga mellé, akikről úgy gondolja, hogy segítik a munkáját.

A bevándorlással kapcsolatban kijelentette, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy jogszerű keretek között történjék.
Ugyanakkor azt is mondta, hogy

aggódik a Trump-elnökség miatt,

mert - mint mondta - utódja kevesebb munícióval érkezik a Fehér Házba, mint elődei.

Szíria más, mint Líbia

Az egyik újságírónő megkérdezte, hogy mit szól Trump "vérmérsékletéhez" - a kampányban a Trump elnökké választása elleni egyik érv ugyanis az volt, hogy heves vérmérséklete miatt nem alkalmas elnöknek. Erre Obama csak annyit mondott:

hacsak nem változtat rajta.

Obama megvédte kormányzatának vitatott líbiai politikáját, Szíriáról szólva pedig azt hangsúlyozta, hogy a helyzet lényegileg különbözik a korábbi líbiaitól, és

Az Iránnal kötött többhatalmi megállapodásról kifejtette: a Trump-elnökség nehezen tudja majd semmissé tenni, ahogyan a párizsi klímaegyezményt sem.