Újra egymásnak esett Clinton és Trump

Horizontal CANDIDATE ELECTION TELEVISED DEBATE POLITICS
US Democratic presidential candidate Hillary Clinton and US Republican presidential candidate Donald Trump debate during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri, on October 9, 2016. / AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
Kezet sem fogtak egymással, és jobbára egymást pocskondiázták második televíziós vitájukon az amerikai elnökjelöltek. Kevés konkrétum, durva személyeskedés jellemezte a 90 percet, amit a CNN első felmérése szerint Clinton nyert. 
Vágólapra másolva!

A Missouri államban lévő St. Louis egyetemén rendezett újabb elnökjelölti televíziós vita előtt másfél órával a republikánus jelölt, Donald Trump meglepetésszerű sajtóértekezletet tartott négy nő társaságában.

Hárman közülük azt állították, hogy Bill Clinton volt elnök szexuálisan zaklatta őket,

a negyedik pedig elmondta, hogy 12 éves korában megerőszakolták, és az erőszaktevő ügyvédje Hillary Clinton volt, aki a tárgyaláson a szemébe nevetett.

– jelentette ki egyikük, Juanita Broaddrick. A négy nő közül három ott volt az elnökjelölti vitán is.

Érkezésekor a két elnökjelölt nem fogott kezet egymással, és a 90 perces vitában egyikük sem spórolt a személyeskedő támadásokkal.

Kölcsönösen lehazugozták egymást,

Trump szerint vetélytársa "szíve tele van gyűlölettel", mert a republikánus szavazókat "szánalmasaknak" nevezte, mire Clinton leszögezte: neki Trumppal van vitája, nem a támogatóival.

Trump a vita elején bocsánatot kért a nőkről tizenöt éve mondott – pénteken nyilvánosságra került – szavaiért. Clinton azonban nem hagyta annyiban, azt vágta oda, hogy ezek a mondatok nagyon is pontosan kifejezik, kicsoda is valójában Donald Trump.

Kisebb vita bontakozott ki, hogy kinek és miért is kellene bocsánatot kérnie. Trump szerint Clintonnak volna oka rá, és újra előhozta azt a több mint 30 ezer eltűnt elektronikus levelet, amelyet Clinton a külügyminisztersége idején a magánszerveréről küldött, illetve oda kapott. Trump azt ígérte, ha ő lesz az elnök, vizsgálatot indíttat az ügyben, és közölte:

ha ő irányítaná az országot, Clinton már börtönben lenne.

A két elnökjelölt az amerikaiak számára két fontos kérdésben, az egészségbiztosítási törvény és az adópolitika ügyében is kifejtette álláspontját.

Clinton nem tagadta, hogy az egészségbiztosítást mindenkire kiterjesztő, úgynevezett Obamacare törvényen van mit javítani, de azt mondta, hiba volna ezért elsöpörni az egészet, és mindent elölről kezdeni. Trump viszont az egész törvényt katasztrofálisnak mondta, és a visszavonását ígérte, arra hivatkozva, hogy túl drága, és jövőre már finanszírozhatatlan lesz.

Az adóügyekről szólva Clinton megismételte, hogy a középosztályt erősítő adópolitikát folytatna. Trump adójavaslatai szerinte csak a hozzá hasonló gazdagokat segítenék.

A republikánus elnökjelölt nehezményezte, hogy szerinte Clinton a nyitott határok híve, és amnesztiával kezelné az illegális bevándorlást.

Hillary Clinton ismét azt mondta, hogy a róla szóló kínos információk kiszivárogtatása mögött Moszkva áll,

amely nem őt szeretné a Fehér Házban látni. Trump pedig ismét leszögezte, hogy nem tudja, ki áll a kiszivárogtatások hátterében, lehet, hogy Moszkva, lehet, hogy nem, de leszögezte: ő nem az oroszok embere.

Trump azt mondta: nem kedveli Aszad szíriai elnököt, de Moszkvával és Teheránnal együtt mégiscsak eredményesen harcol az Iszlám Állam terrorszervezete ellen. Ez pedig azért lehetséges, mert Amerika gyönge – tette hozzá. Amikor azonban a műsorvezető a Szíriával kapcsolatos stratégiájáról kérdezte, Trump nem válaszolt, annyit mondott, hogy katonai tanácsadóival rendszeresen megvitatja ezt a kérdést. Hillary Clinton pedig közölte:

nem küldene amerikai szárazföldi csapatokat Szíriába, helyette megfontolná a kurdok felfegyverzését.

A legfontosabb amerikai lapok gyorskommentárban értékelték a Trump–Clinton-párharcot, és szinte valamennyi azt emelte ki, hogy ez a 90 perc most különösen ízléstelenre sikerült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről