Brexit: Csendes forradalom volt Nagy-Britanniában

summit diplomacy politics Horizontal
Theresa May
Vágólapra másolva!
Theresa May brit kormányfő szerint a brexitnépszavazással sok millió választó megmutatta: nem tűri, ha a véleményét figyelmen kívül hagyják. Ezt May szerint "csendes forradalommal" mutatták ki - leginkább "a hétköznapi munkásosztálybeli családok".
Vágólapra másolva!

A brexitnépszavazás "csendes forradalom volt", sokmilliónyi választó megmutatta: nem tűri tovább, hogy véleményét figyelmen kívül hagyják - mondta a brit kormányfő. Theresa May a Konzervatív Párt kongresszusán azt mondta: a forradalom mélyről fakadt, mivel "nem a gazdagok hozták a legnagyobb áldozatot a pénzügyi válság után, hanem a hétköznapi munkásosztálybeli családok".

Theresa May szerint a brexitnépszavazás "csendes forradalom volt" Forrás: AFP/POOL

A kormányfő szerint az EU-ból való kilépésről szóló júniusi népszavazás "nemzedékenként csak egyszer előálló lehetőséget" teremtett az ország megváltoztatására. Theresa May elődje, David Cameron az EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás után lemondott, miután a választók többsége a kormány ajánlásával ellentétben a kilépésre voksolt.

Theresa May megerősítette a kongresszus idején már ismertetett tervét, hogy London március végéig aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.

Ez a cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, és aktiválásának bejelentésével veszi kezdetét a szerződésben előirányzott kétévi tárgyalássorozat a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

Eközben londoni elemzők úgy becsülik:

18-20 milliárd fontba és 31-35 ezer munkahelybe kerülhet a Cityben a "hard brexit", vagyis ha Nagy-Britannia nemcsak Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna

szabadkereskdelmi megállapodás nélkül. A legrosszabb forgatókönyv-változata szerint az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna.