Szaúd-Arábia a tűzszünet megsértésével vádolja a jemeni felkelőket

Vágólapra másolva!
A tűszünet megsértésével vádolja Szaúd-Arábia a jemeni felkelőket. A külügyminiszter azt mondta, hogy Rijád fenntartja magának a jogot az önvédelemhez. A polgárháború kirobbanása óta ez már a hatodik tűzszünet, ami szerdán éjfélkor lépett érvénybe.
Vágólapra másolva!

A tűzszünet megsértésével vádolta Szaúd-Arábia csütörtökön a jemeni kormány ellen harcoló húszi felkelőket. A 72 órásra tervezett tűzszünet szerda éjfélkor lépett életbe.

- mondta a Szaúd-Arábia vezetésével a jemeni kormány oldalán beavatkozó arab országok koalíciójának szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. Mohamed al-Asszíri a húszikat tette felelőssé a fegyvernyugvás megsértéséért.

"Tartsák tiszteletben a tűzszünetet!"

Ugyancsak csütörtökön a Washingtonban tartózkodó Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere a tűzszünet 150 alkalommal történt megsértéséről, "az erőszak eszkalációjáról" beszélt, és kijelentette, hogy

John Kerry amerikai külügyminiszter a szaúdi miniszterrel tartott tárgyalásait követően arra sürgette a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben a tűzszünetet. Hozzátette: Szaúd-Arábiának joga van ahhoz, hogy ne legyen kitéve rakétatámadásoknak, amelyek civil életeket követelnek.

Szabad út a segélyeknek

Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn az ENSZ New York-i székházában jelentette be, hogy szerda éjféltől 72 órás tűzszünet kezdődik, és a továbbiakban meghosszabbítható.

A jemeni polgárháborúban érintett

minden fél biztosította őt, hogy be fogja tartani a fegyvernyugvást.

A különmegbízott arra emlékeztette a hadviselő feleket, hogy a tűzszünet idejére véget kell vetni mindenfajta hadműveleteknek, "szabad és akadálytalan" hozzáférést kell biztosítani a rászoruló lakosokhoz, hogy megkaphassák a humanitárius segélyeket.

Már a hatodik tűzszünet

A jemeni polgárháborúban Hádi elnök kormánya, illetve az Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz hűséges Irán-barát síita húszi lázadók állnak egymással szemben. Ez már a hatodik tűzszünet azóta, hogy a szaúdiak vezette katonai koalíció 2015 márciusában belépett a háborúba, légi támogatást nyújtva a Hádihoz hű erőknek.

Az ENSZ szerint

a konfliktusnak eddig közel 6900 halottja van.

A szaúdi területek ellen intézett szórványos rakétatámadások mellett azonban a szaúdiak vezette arab szövetség intenzív légitámadásai is számos civil veszteséget okoznak.