Putyin szerint az USA eltüntette a fölös plutóniumot

landscape HORIZONTAL 2946417 09/29/2016 September 29, 2016. Russian President Vladimir Putin during a meeting with Education and Science Minister Olga Vasilyeva in Novo-Ogaryovo. Alexei Druzhinin/Sputnik
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök felfüggesztette a védelmi célból fölöslegessé vált, fegyverfokozatú plutónium hasznosításáról megkötött orosz–amerikai szerződés végrehajtását hétfőn.
Vágólapra másolva!

Putyin rendeletét az Egyesült Államok Oroszországgal szemben tett barátságtalan lépéseivel indokolta, amelyek szerinte fenyegetést jelentenek a hadászati stabilitásra nézve. Az orosz online hivatalos közlönyben megjelent dokumentum szerint a körülmények "gyökeresen" megváltoztak.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Druzhinin

A kétoldalú együttműködést felfüggesztő orosz elnöki rendelet szerint az Egyesült Államok nem hajtja végre a fölösleges fegyverplutónium hasznosításával kapcsolatban a nemzetközi szerződésekkel összhangban vállalt kötelezettségeit. Putyin szerint emiatt haladéktalanul lépéseket kell tenni Oroszország biztonságának védelme érdekében. Az elnök arra utasította az orosz külügyminisztériumot, hogy döntéséről értesítse az amerikai felet.

2000-ben állapodtak meg

Moszkva és Washington 2000-ben kötötte meg a nukleáris robbanótöltetek leszereléséből származó plutónium hasznosításáról szóló egyezményt, amelyet tíz évvel később a felek újabbal váltottak fel. Már az első megállapodás végrehajtása is elakadt, részben Moszkva kifogásai miatt. A második, 2010-es egyezmény értelmében a harci plutóniumkészletek átlátható felszámolása 2018-ban kezdődne meg az Egyesült Államokban és Oroszországban. A megállapodás 34-34 tonna plutónium – ez csaknem 17 ezer atomtöltet előállításához lenne elegendő – atomerőművi fűtőelemmé alakításáról rendelkezik.

Bonyolult eljárás

A szakértői felügyelet alatt végbemenő folyamat célja annak biztosítása, hogy a felszabaduló fegyverfokozatú plutóniumkészleteket ne lehessen többé nukleáris fegyverek előállítására vagy egyéb katonai célokra felhasználni. Szakértők szerint a fegyverkezésből visszamaradt plutónium felszámolása rendkívül bonyolult műszaki eljárás, ez indokolja, hogy a 2010-ben megkötött megállapodást csak nyolc év elteltével tervezték megvalósítani. A robbanótöltetek plutóniumát először porított oxiddá kell alakítani, amelyből atomerőművi üzemanyaggömböket állítanak elő. Tovább nehezíti az eljárást, hogy a reaktorok többségének üzemanyaga urán, amelyet plutóniummal az energiatermelésben csak igen drágán és korlátozott mértékben lehet helyettesíteni.

Idén áprilisban Putyin elnök távol maradt a második washingtoni nukleáris csúcsról, mert állítása szerint az Egyesült Államok Oroszországgal ellentétben nem számolta fel fölöslegessé vált fegyverfokozatú plutóniumkészleteit.