Végtelen és szégyenteljes mészárlás a Földközi-tengeren

TOPSHOTS Horizontal MIGRATION AND IMMIGRATION ILLEGAL IMMIGRANT RESCUE SHIPWRECK INTERNATIONAL RED CROSS AFRICAN AT SEA
A handout picture released by the Italian Red Cross shows a rescuer carrying a migrant during a rescue operation in the international waters between Malta and Libya on August 10, 2016. Medics from the Italian Red Cross joined forces with the Malta-based foundation MOAS (Migrant Offshore Aid Station) on board its flagship rescue vessel MY Phoenix as it set sail from Malta. The joint mission signals the stepping-up of the Italian Red Cross response to the on-going migration crisis in the Mediterranean. / AFP PHOTO / ITALIAN RED CROSS / YARA NARDI / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ITALIAN RED CROSS/ YARA NARDI" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az európai intézmények válaszát sürgette a migráció Földközi-tengeri útvonalán kialakult vészhelyzetre Francesco Rocca, az olasz Vöröskereszt elnöke csütörtökön, miután újabb tizenhét ember veszett vízbe Észak-Afrika és Dél-Olaszország partjai között.
Vágólapra másolva!

Az olasz Vöröskereszt egyik földközi-tengeri hajója 113 embert mentett ki csütörtökre virradó éjszaka egy nyílt tengeren hányódó gumicsónakból. A csónak utasainak egy része mentőmellényben, a vízben hosszú ideig várt a mentőkre. Többen égési sérüléseket szenvedtek a csónak motorjából kiszivárgó forró üzemanyagtól.

Naponta mentenek ki embereket a tengerből Forrás: AFP/Yara Nardi

A mentésben a Moas máltai székhelyű humanitárius szervezet egységei is segítséget nyújtottak. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem tudtak mindenkit kimenteni: a túlélők szerint tizenheten vesztek a tengerbe, közöttük egy hároméves nigériai kisfiú. A gumicsónak a líbiai Szabráta partjairól indult.

Idén már több mint 3500 áldozat

Francesco Rocca kijelentette: soha senki nem tudja megmondani, hogy pontosan hányan tűntek el a tengerben. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint év eleje óta több mint 3500 ember halt meg a földközi-tengeri átkelésben.

Az olasz Vöröskereszt elnöke hangsúlyozta, hogy ez a szám a megtalált tetemekre vonatkozik.

Francesco Rocca hozzátette:

Kijelentette, az önkéntesek nem helyettesíthetik az intézményeket, európai szintű válasz kell ennek a „végtelen és szégyenletes mészárlásnak a leállítására”.