Nem működik az aleppói tűzszünet

Syrian civil war Syria Aleppo 2016 vacuum bomb Syrian army September Sukeri
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 05: Children inspect the debris as civil defense members carry out search and rescue operation over the wreckage of collapsed buildings after Syrian army war planes staged air strikes with vacuum bombs in opposition controlled Suqari neighborhood of Aleppo, Syria on September 05, 2016. Several casualties reported after the attack. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Csütörtökön életbe lépett az észak-szíriai Aleppónál a humanitárius tűzszünet, amit Oroszország hirdetett meg, de a szíriai kormányerők, illetve a felkelők ellenőrzése alatt álló területek közötti választóvonalnál dúló összecsapások miatt a civilek nem tudták elhagyni az ostromlott területeket.
Vágólapra másolva!

Az egyik összecsapás Busztan al-Kasznál tört ki, ahol folyosót nyitottak, hogy kimenekítsék a civileket és a sebesülteket Aleppó keleti részéből a kormányerők kezén lévő területekre. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint mind a felkelők, mind a kormányerők tüzeltek, miközben egymást vádolják a helyzet romlásáért.

Csütörtökön lépett életbe Aleppónál az Oroszország által meghirdetett "humanitárius tűzszünet". Moszkva közölte az ENSZ-szel, hogy négy napon át 11 órára beszünteti az észak-szíriai város elleni légitámadásokat, hogy az ENSZ-nek és a Vörös Félhold képviselőinek elég idejük legyen a betegek és a sebesültek kimenekítésére a felkelők kezén lévő beékelődésből.

A civilek és a felkelők azonban bejelentették, hogy addig nem távoznak, amíg a humanitárius folyosók ellenőrzését át nem veszi az ENSZ.

A világszervezet ugyanakkor aggódik a biztonság miatt, attól tart, hogy őrizetbe vételek várhatók, aggasztja továbbá a szíriai csapatok jelenléte az Oroszország által kijelölt folyosók mentén. Emiatt ugyanis a civilek nem veszik igénybe ezeket a humanitárius útvonalakat.

Mintegy 250-300 ezer ember rekedt Kelet-Aleppóban, minimális élelmezési és orvosi ellátási lehetőséggel. A kórházakat is sorozatos légitámadások érik, és az ENSZ-nek még nem sikerült alkut kötni az ostrom alatt lévő negyedekbe tervezett élelmiszer szállítmányokról.

Megszólalt az ügyben a német kancellár is.

Angela Merkel az uniós csúcsvezetők brüsszeli találkozója lőtt azt monta, teljességgel embertelen, ami a szíriai Aleppóban történik, és mielőbb tartós tűzszünetre van szükség a polgárháborúba süllyedt országban.