Legyűrte a hideg a belgrádi migránsokat

Migránsok gyalogolnak Belgrádból
Belgrád, 2016. október 4. Illegális bevándorlók mennek Belgrád határában 2016. október 4-én. Sajtóhírek szerint a migránsok a szerb-magyar határhoz terveznek vonulni, és egészen addig ott akarnak tartózkodni, amíg a határ megnyílik előttük. (MTI/AP/Darko Vojinovic)
Vágólapra másolva!
Negyven kilométert gyalogoltak a magyar határ felé, ám az esőzések és a fáradtság miatt feladták. A szerb hatóságok autóbuszokkal szállították őket vissza Belgrádba.
Vágólapra másolva!

A mintegy 300 fiatal férfi kedd délelőtt indult el a belgrádi autóbusz-pályaudvarról a 200 kilométerre fekvő szerb–magyar határ felé. Közben a magyar határ megnyitását követelő, kézzel írt papírlapokat lengettek.

A megterhelő gyaloglás miatt azonban csak egy körülbelül 50 fős csoport tartott ki éjszakáig. Ők a vajdasági India egyik benzinkútján éjszakáztak, társaik visszaindultak a szerb fővárosba, illetve néhányan taxival folytatták az utat.

Az illegális bevándorlók szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. Szerbia március óta többször is szigorított határellenőrzésén. A nem háborús övezetből érkezők gazdasági bevándorlóknak minősülnek Szerbiában is.

A hivatalos adatok szerint 6-7 ezer migráns van jelenleg Szerbiában, ahol a befogadóközpontok megteltek.

A bevándorlók Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 bevándorló menedékkérelmét veszik át.