Kapcsolatban állt az Iszlám Állammal a chemnitzi pokolgépkészítő

Lipcse, 2016. október 10. Német rendőrök távoznak egy lakótelepi lakásból Lipcse Paunsdorf kerületében 2016. október 10-én. A német hatóságok éjszaka elfogták Lipcsében a 22 éves szíriai Dzsaber al-Bakrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a szászországi Chemnitz városában bombamerényletre készült október 8-án. A férfi lakásán több száz gramm robbanóanyagot és egy kilogramm másféle vegyszert találtak, amelyből ugyancsak robbanószert lehetett volna készíteni. (MTI/EPA/Hendrik Schmidt)
Vágólapra másolva!
A szászországi rendőrség megerősítette, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állammal az a szír menekült, akit robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt kerestek. Dzsaber al-Bakrt a honfitársai fogták el.
Vágólapra másolva!

A rendőrség előbb a Facebookon erősítette meg, hogy szír menekültek keresték meg őket azzal, hogy foglyul ejtették a gyanúsítottat egy lipcsei lakásban.

Később Jörg Michaelis, a szászországi bűnügyi rendőrség vezetője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy szír férfi jelent meg a rendőrségen, a gyanúsított fényképével a mobiltelefonjában, és közölte, hogy a szobatársaival együtt elfogták a keresett személyt.

A rendőrök meg is találták összekötözve a lakásukon a gyanúsítottat.

Német rendőrök a háznál Forrás: MTI/EPA-DPA/Hendrik Schmidt

Ennél több részlettel azonban a rendőrség nem szolgál a Deutsche Welle értesülése szerint, mert nem akarják bajba sodorni a tippadókat.

A DPA német hírügynökség meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy két szír lépett kapcsolatba a gyanúsítottal a lipcsei vasútállomáson, és meghívták a lakásukba.

Az eljárást magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség.

Ebben a házban fogták el a pokolgépkészítőt Forrás: MTI/EPA-DPA/Hendrik Schmidt

A nyomozás eddigi adatai alapján a gyanúsított Dzsaber al-Bakr kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és valószínűleg robbanómellényt akart készíteni. Az még nem ismert, hogy hol akart merényletet elkövetni.

Al-Bakr – akit egyébként a német rendőrség nem nevezett meg – Damaszkusz környékéről származik, és tavaly érkezett Németországba, ahol menekültstátuszt kapott.