Jobb üzlet reményében éheztették halálra a gyereküket

Vágólapra másolva!
Az indiai rendőrség vizsgálatot indított egy 13 éves lány halála ügyében, aki 68 napnyi böjtölés után vesztette életét. A szülei azt állítják, hogy saját akaratából, vallási okokból nem vett ételt magához, de azzal vádolják őket, hogy egy guru tanácsára éheztették a gyermeküket.
Vágólapra másolva!

A rendőrségen azt mondták a BBC-nek, ki akarják deríteni, kényszerítette-e valaki Aradána Szamdaríját a böjtölésre. A szülei azt állítják, hogy a 13 éves lány egy őszi aszkétikus vallás és filozófia, a dzsainizmus követőjeként önként vállalkozott a böjtre.

68 napig csak forralt vizet vett magához, bár a szülei állítólag az 51. nap után könyörögtek neki, hogy hagyja abba. Végül a böjt felfüggesztése után két nappal halt meg.

Óriási felháborodás

A rendőrségi szóvivő beszámolója szerint gondatlanságból elkövetett emberölés és kiskorú veszélyeztetés miatt nyomoznak a szülők ellen, akik jómódú ékszerészek Hiderabadban.

Gyermekvédelmi aktivisták szerint a pénz okozta a lányuk vesztét is. „Egy guru azt tanácsolta az apjának, hogy böjtöltesse a lányát 68 napig, és akkor még nyereségesebb lesz az üzlete” – mondta egyikük, Ahjút Rao a BBC-nek.

Azt is felháborítónak találja, hogy a szülők „gyerekszentként” temették el a lányukat, és boldogok, amiért Aradána azon kevesek egyike, akit isten magához vett.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Indiában, és éles vitát indított a vallási okú böjtölésről.