Hazaengedik a szírek az Iszlám Állam elfogott harcosait

IS Iszlám Állam
An image made available by propaganda Islamist media outlet Welayat Tarablos on February 18, 2015, allegedly shows members of the Islamic State (IS) militant group parading in a street in Libya's coastal city of Sirte, which lies 500 kilometres (310 miles) east of the capital, Tripoli. Egyptian F-16s bombed militant bases in the eastern Libyan city of Derna in mid-February after the Islamic State group in Libya released a gruesome video showing the beheadings of a group of Egyptian Coptic Christians who had gone to the North African country seeking work. AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED === / AFP PHOTO / WELAYAT TARABLOS / -
Vágólapra másolva!
Titkos internálótábort hoztak létre Szíriában az Iszlám Állam egykori harcosai és családjuk számára. A 300 fogoly között sok európai is van, akik felvehetik a kapcsolatot a nagykövetséggel, ha haza akarnak térni.
Vágólapra másolva!

A Dzsajs al-Tarír nevű lázadó csoport által üzemeltetett internálótáborról a BBC szerzett tudomást. Mohammad al-Gabi elmondta a hírszolgálatnak, hogy

megpróbálják rehabilitálni a dzsihádistákat,

megváltoztatni a gondolkodásukat.

„Azok, akik szeretnének hazatérni, felvehetik a kapcsolatot a hazájuk nagykövetségével, és rajtunk keresztül egyeztethetnek velük” – tette hozzá a parancsnok.

Tavaly még parádéztak, most fokozatosan visszaszorul az Iszlám Állam Forrás: AFP/-

Az elfogottak között

vannak franciák, hollandok és lengyelek

is észak-afrikaiak, közel-keletiek és közép-ázsiaiak mellett.

Gondoskodnak róluk

A nőket, férfiakat és gyerekeket egy faluban tartják fogva Idlib tartományban. A rabok száma folyamatosan nő, ahogy egyre inkább teret veszít az Iszlám Állam Szíriában.

A BBC tudósítóját ugyan nem engedték be a táborba, de kaptak belső információkat. Ezek szerint a tábor rendelkezik az alapvető létesítményekkel, és megfelelően gondoskodnak a rabokról, sokan közülük mégis szeretnének távozni.

A családjukkal menekülnének Forrás:YouTube

Kiderült az is, hogy

föld alatti vasútvonalat építenek ki Szíriában

a lázadó csoportok brit és európai hírszerző szolgálatok segítségével, hogy felkutassák, elfogják és elszállítsák a dzsihádisták egykori támogatóit.

Az Iszlám Állam de facto fővárosából, Rakkából folyamatosan küldenek a harcosok videókat és személyes üzeneteket a lázadó csoportoknak abban a reményben, hogy a családjukkal együtt átszökhetnek hozzájuk.

Az Európába hazatérők azonban börtönbüntetésre számíthatnak, és nem is mindenkit engednek el a lázadók. Akik bűncselekményeket követtek el, azokat bíróság elé állítják, és

az iszlám jog alapján ítélik el

– számolt be a parancsnok.

Lesznek közülük olyanok is, akiket kivégeznek majd.