Nő lesz Észtország elnöke

Vágólapra másolva!
Az észt parlament nagy többséggel Kersti Kaljualidot választotta államfővé, ő lesz az ország első nő elnöke.
Vágólapra másolva!

Megszavazta az észt parlament Kersti Kaljualidot államfőnek, ő lesz az ország első nő elnöke. Kaljualidra 81 képviselő voksolt, ami jóval több a szükséges kétharmadnál, 68 szavazatnál. Kersti Kalualid 46 éves, korábban az Európai Unió költségvetési auditora volt, írja a Reuters.

Ötször nem ment

Észtország régóta küzd az államfőválasztással. Szeptember 24-én a korábbi négy sikertelen kísérlet miatt már nem a parlament, hanem a képviselőkből és önkormányzati vezetőkből álló, külön erre a célra felállított testület próbált meg államfőt választani az észak-európai országban. A legtöbb voksot, 332-ből 138-at Siim Kallas, korábbi jegybankelnök, pénzügyminiszter, külügyminiszter és egykori közlekedési ügyekért felelős uniós biztos kapta. Allar Joksra, aki pártfüggetlen jogászként szállt versenybe, a testület 134 tagja szavazott.

Egyikük sem kapta meg az elnökké választáshoz szükséges abszolút többséget.

Az újabb sikertelen kísérlet után mind Siim Kallas, mind Allar Joks bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni az elnökválasztáson.

Hatodjára sikerült

Az észt televíziónak nyilatkozva Kallas "alkotmányos válságról" beszélt és a választási rendszer megváltoztatását sürgette.

Az ötödik sikertelen próbálkozást követően ismét a parlamentnek kellett megpróbálnia dönteni az ország következő államfőjéről, hatodjára ez sikerült is.

Toomas Hendrik Ilves államfő ötéves mandátuma október 9-én jár le.