Egyre többen kelnek át a török-görög határfolyón

Vágólapra másolva!
Több mint 200 menekült és migráns kelt át szerdára virradóra a török-görög határon húzódó Évrosz folyón Görögországba - közölte szerdán a menekültekkel foglalkozó görög válságstáb.
Vágólapra másolva!

Ez a nagy növekedés arra utal, hogy az embercsempészek változtatják az útvonalakat, mert ugyanebben az időszakban az Égei-tengeren csónakokon átkelve csak 88 menekült érkezett a török partokról a görög szigetekre.

A válságstáb adatai szerint jelenleg összesen mintegy 60 ezer menekült és migráns tartózkodik Görögországban. A helyzet különösen a görög szigeteken feszült: ott már 14 634 menekültet regisztráltak, noha a befogadóközpontok kapacitása csak 7450 emberre elegendő.

A márciusi EU-török megállapodás értelmében a görög hatóságok a Törökországból érkező menekülteket a görög szigeteken helyezik el, nem küldik tovább a szárazföldre.

A megállapodás szerint visszatoloncolják őket Törökországba, ahonnan az EU minden egyes szíriaiért cserébe egy szíriai menekültet befogad. Az illegálisan Görögországba érkezett menekültek azonban még ezelőtt menedékkérelmet nyújthatnak be, ami elnyújtja a visszatoloncolás folyamatát.