Új útvonalat találtak a migránsok

migráns menekült migránsok menekültek apáti horvátország
Opatovac, 2015. szeptember 23. Migránsok a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban 2015. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Hétfőre virradóra Nyugat-Horvátországban, a Plitvicei-tavaktól északra, Slunj térségében nyolc szíriai állampolgárt tartóztattak fel, akik illegálisan lépték át a boszniai-horvát határt - írja a Jutarnji List.
Vágólapra másolva!

A horvát napilap cikke szerint a rendőrség úgy véli: a migránsok a boszniai Bihac és Velika Kladusa között, a zöldhatáron keresztül érkeztek Horvátországba. Arról ugyanakkor nincs tudomásuk, hogy embercsempészek segítettek-e nekik átkelni a határon.

Migránsok a horvátországi Apátiban felállított fogadótáborban. A kép tavaly szeptemberben készült Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Utoljára tavaly ilyenkor fordult elő, hogy illegális bevándorlók Bosznián keresztül érkeztek Horvátországba. Akkor négy kurd határsértőt tartóztatott fel a horvát rendőrség a Plitvicei-tavak közelében. Elmondásuk szerint Dél-Szerbiából a hegyeken keresztül érkeztek Boszniába, busszal Szarajevóba utaztak, és onnan tovább az ország nyugati részébe, Bihac felé indultak, majd Licko Petrovo Selónál lépték át illegálisan a boszniai-horvát határt.

A szír-török határvidékről indultak, és húsz nap alatt tették meg az utat.

Szabálysértésért előállították és gyorsított eljárásban kitoloncolták őket az országból.

A most feltartóztatott szír állampolgárok viszont menedékkérelmet nyújtottak be, a hatóságok elszállították őket egy befogadóközpontba. A horvát-boszniai határ több mint 1000 kilométer hosszú és nehezen ellenőrizhető. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.