Kanada Irakban üldözött jazidikat akar befogadni

Kanadai zászló
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam által üldözött vallási kisebbség tagjait, jazidikat fogadna be Kanada, a javaslattal minden párt egyetért. Az ország az év elején már befogadott mintegy 30 ezer szíriai menekültet.
Vágólapra másolva!

A kanadai parlament kedden egyhangúlag elfogadott egy indítványt arról, hogy az ország a következő négy hónapban jazidikat fogadna be, akiket Észak-Irakban üldöz az Iszlám Állam terrorszervezet.

Kik azok a jazidik?

A kurd nyelvű jazidik egy iszlám előtti többistenhívő vallás hívei, amely részben a zoroasztrizmusból ered. Tehát a jazidik nem arabok és nem muzulmánok. Az Iszlám Állam eretnekeknek tekinti őket.

Az indítványt az ellenzéki konzervatívok terjesztették be, de minden párt – köztük a Justin Trudeau miniszterelnök vezette liberálisok is – támogatták. A dokumentumban a parlament vallási kisebbség elleni népirtásnak nevezi a jazidik üldöztetését.

A Justin Trudeau kormányfő vezette liberálisok is támogatják az elképzelést Forrás: citizenside.com/Citizenside/Jaime Espinoza

John McCallum bevándorlásügyi miniszter azt mondta: nem tudják, hogy a 120 nap alatt hány embert fognak tudni fogadni, de emlékeztetett arra, hogy

Kanada az év elején pár hónap alatt befogadott mintegy 30 ezer szíriai menekültet.

"Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy

– jelentette ki Trudeau miniszterelnök.