Vágólapra másolva!
Az 1956-os magyar forradalom legyőzetve is győztesnek mutatkozott – többek között erről beszéltek a brüsszeli Európai Parlamentben tartott néppárti megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

Sokszor és sokféleképpen emlékeztek a magyar hősökre, de a szabadságszeretet minden időben kifejezésre jutott - hangzott el a magyar európai néppárti képviselőcsoport 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékező rendezvényén Brüsszelben. Az Európai Parlamentben tartott rendezvényen megjelent Navracsics Tibor hazánk uniós biztosa, Pelczné Gáll Ildikó, Gál Kinga, Szájer József, Hölvényi György, Gyürk András, Schöpflin György és több más külföldi EP-képviselő és nagykövet is.

Így emlékeztek az Európai Parlamentben Forrás: Origo

Dávid és Góliát

Kövér László házelnök üzenetét Szájer József olvasta föl. A házelnök szerint minden közösség életében eljöhet az az idő, amikor találkozik a saját Góliátjával. Ez a pillanat 1956-ban jött el, amikor a Szovjetunióval szembekerült. Magyarország nem önként lett a szovjet övezet része, és a magyarok tíz évvel a diktatúra kiépülése után azt mondták elég volt. Kövér szerint a Szovjetunió több harckocsival rohanta le Magyarországot, mint 1939-ben Lengyelországot.

Góliát akkor eltiporta Dávidot, tehát a Szovjetunió eltiporta a magyar szabadságharcot – írta Kövér. Akkor több százezer ember menekült el Magyarországról.

Az 1956-os magyar forradalom legyőzetve is győztesnek mutatkozott.

Bár '56-ban a szovjet túlerő és a nemzetközi politika közönye miatt elveszett, de a magyarok visszanyerték a felelősségvállalás, méltóság és szabadság erejét. Mindez az erő segítette Magyarországot a mögöttünk hagyott 26 évben – áll Kövér László üzenetében.

Kövér László szerint minden nemzetnek megvan a maga Góliátja Forrás: MTI/PAP/Darek Delmanowicz

Hűek maradtak

Az európai közösségnek is példát mutatott az 1956-os szabadságharc. Kövér szerint a mai világban az európai kontinens két nagyhatalom ütközőzónájába kerülhet, valamint az identitásválság jeleit mutatja. Mindez elbizonytalanítja az európai polgárokat. Ma a legfőbb kérdés, hogy

meg tudja-e védeni az unió az önrendelkezését,

a biztonságát, az önazonosságát – vélte a házelnök. Az EU mint a szabadságot tisztelő közösség az előtte álló kihívások érdekében nem tehet mást, mint erősíti az erejét adó nemzeti identitásokat. Kövér szerint az Európai Néppárt mindig hű maradt a magyar szabadságharc ügyéhez.

Szabadok akartak lenni

Szájer József szerint a magyar hősök nem riadtak meg a szovjet hadsereg túlerejétől, és bátran vállalták a küzdelmet. Az EP-képviselő felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt Brüsszelben méltó módon emlékeztek, de Budapesten a békés tüntetőkre támadtak a rendőrök. Bízunk benne, hogy az idei ünnep ennél békésebb lesz – tette hozzá Szájer. A 60 évvel ezelőtti hősökre tisztelettel és hálával emlékezünk a világraszóló példa miatt.

Joseph Daul az Európai Néppárt vezetője arról beszélt, hogy a forradalom megmutatta, hogy az emberek szabadok akarnak lenni. Felidézte, hogy Orbán Viktor 1989-ben arról beszélt, hogy folytatni kell az '56-os utat, és követelte a szovjet csapatok kivonását. A magyarok szabadságszeretete és az európai értékek iránti elkötelezettsége a legnagyobb öröksége a 60 évvel ezelőtti forradalomnak – mondta a politikus.

Joseph Daul az Európai Néppárt vezetője és Orbán Viktor Forrás: AFP/Georges Gobet

Beszélt arról is, hogy nem szabad elfelejteni, hogy

Magyarországon a második világháború vége nem a felszabadulás ünnepe volt,

hanem újabb borzalmak kezdete. Szeretném, ha fejet hajtanánk a magyar szabadságharcosok előtt – tette hozzá. Daul szerint, ha van szabadság, akkor nincsen sors, mivel mi magunk vagyunk a sorsunk alakítói.