Elítélte az elnököt a venezuelai parlament

chávez lehetséges utódai, Nicolas Maduro alelnök egy caracasi gyűlésen a Hazafias Felkelés 24. évfordulóján 2013. február 27-én
Vágólapra másolva!
Az ellenzéki vezetésű venezuelai parlament határozatot hozott az államfő alkotmánysértéséről, mondván: a Nicolas Maduro befolyása alatt álló választási bizottság felfüggesztette az elnök lemondatásához vezető népszavazási aláírásgyűjtést.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki vezetésű venezuelai parlament határozata szerint Nicolás Maduro államfő megsértette az alkotmányt, mert a befolyása alatt álló választási bizottság felfüggesztette az elnök lemondatásáról szóló népszavazás kezdeményezésére irányuló aláírásgyűjtést.

Nicolas Maduro elnököt elítélő határozatot fogadott el a venezuelai parlament Forrás: AFP/Juan Barreto

Az ellenzéki Kerekasztal a Demokráciáért párt a határozattal azt akarta elérni, hogy az elnököt állítsák bíróság elé. Valószínűtlen azonban, hogy ez sikerüljön, hiszen nemcsak a kormány és a választási bizottság, hanem a legfelsőbb bíróság is Maduro befolyása alatt áll.

A határozat meghozatalával mindenesetre tovább nőtt a belpolitikai feszültség az országban.

A parlamenti ülést egy rövid időre megzavarta mintegy száz kormánypárti aktivista, akik tisztázatlan körülmények között jutottak be az épületbe. A biztonsági őrök kivezették őket.

Felfüggesztett aláírásgyűjtés

A választási bizottság csütörtökön ismertette azon döntését, hogy felfüggeszti a népszavazási aláírásgyűjtést. Ezt azzal indokolta, hogy négy szövetségi államban

a helyi bíróságok csalásokra hivatkozva érvénytelennek nyilvánították az aláírásgyűjtés előző szakaszát.

A következő szakasz október 26. és 28. között zajlott volna le, és a választópolgárok 20 százalékának szavazatát kellett volna összegyűjteniük a kezdeményezőknek. Az ellenzék eredetileg azt akarta elérni, hogy még az idén kiírják a népszavazást, ezt azonban a kormány megakadályozta.

Maduro után a helyettese jöhet

Így, még ha sikerül is összegyűjteni a referendum kiírásához szükséges négymillió aláírást, a voksolást legkorábban jövőre lehet megtartani, ami legfeljebb azt eredményezheti, hogy Maduro helyét a helyettese veszi át.

A következő elnökválasztást várhatóan 2018 végén tartják meg.

A felmérések szerint a venezuelaiak 70 százaléka kormányváltást akar, ennek egyik fő oka az infláció, a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány. Maduro 2013-ban, az elnöki hivatalt 14 éven át betöltő Hugo Chávez után került az ország élére. Megválasztása óta népszerűsége a felére csökkent.