Amerikai külügyi közlemény a Népszabadságról

Népszabadság
Népszabadság
Vágólapra másolva!
Aggodalmát fejezte ki közleményben az amerikai külügyminisztérium a magyar sajtószabadság miatt pénteken.
Vágólapra másolva!

A dokumentumot Mark Toner helyettes külügyi szóvivő adta ki. Ebben azt írta, hogy az Egyesült Államok "osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt".

A közlemény tudatja azt is, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri "egy független internetes portál október 19-ei kitiltását a parlament épületéből" és a Népszabadság október 8-ai "váratlan bezárását".

A kormány közbelépését kérik Forrás: Origo

A Népszabadságot a külügyi közlemény Magyarország "legnagyobb független napilapjának" minősíti. A minisztérium úgy véli, hogy "e lap elvesztése – függetlenül az okoktól – veszteség a média pluralizmusa számára Magyarországon".

A közlemény szerint az Egyesült Államok "barátként és szövetségesként" arra bátorítja a magyar kormányt, hogy biztosítson "nyitott médiakörnyezetet", amely különböző nézőpontokkal és véleményekkel ismerteti meg a polgárokat. Egyúttal azt is sürgeti, hogy Magyarország ennek érdekében szorosan működjön együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselőjével és más szakértőkkel.

Reagált a magyar külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium visszautasítja az Egyesült Államok kormányának újabb, "minden alapot nélkülöző kritikáját" - reagált a KKM sajtófőnöke, hozzátéve: "Magyarországon semmilyen szabadságjog - így a sajtószabadság - sincs veszélyben". Menczer Tamás leszögezte: aki a sajtószabadság folyamatos hanyatlása miatt aggódik, annak egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról. Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével. Kíváncsiak vagyunk, hogy az Egyesült Államok kormánya vajon beleszól-e médiatulajdonosok döntéseibe.

Szőcs Géza újabb állásfoglalása

Azok után, hogy Orbán Viktor kulturális tanácsadója súlyos csapásként értékelte a Népszabadság felfüggesztését, majd Havasi Bertalan, a kormányfő szóvivője azt mondta, hogy akik vonzódnak a balos szubkultúrához, annak hiányérzetük van, Szőcs Géza újabb állásfoglalást tett közzé.
Ebben azt írta: „A sajtószabadság egy rendszer. Ha kiesik egy eleme, működésében zavar keletkezhet. Lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeretek. De nem szeretnék egy olyan világot, amely kizárólag ilyen színű. Már a kontraszt kedvéért sem: hiszen a világon minden: valamihez képest valamilyen.
Nem valamely párt és nem valamely újság nézeteivel rokonszenvezünk, amikor a vélemény és szólás szabadsága mellett teszünk hitet. Nem azzal értünk egyet, amit mondanak - hanem azzal, hogy nézeteiket elmondhassák és megírhassák.