Szinte csoda kellene Trumpnak ahhoz, hogy elnök legyen

Horizontal CANDIDATE ELECTION TELEVISED DEBATE POLITICS
US Democratic presidential candidate Hillary Clinton and US Republican presidential candidate Donald Trump shakes hands after the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri, on October 9, 2016. / AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
Négy százalékponttal vezet az egyik új országos felmérésben Hillary Clinton Donald Trump előtt, egy másik szerint 11 százalékpont az előnye. Ha viszont az elnökválasztást valójában eldöntő úgynevezett ingadozó államokat nézzük, akkor az előnye szinte behozhatatlan.
Vágólapra másolva!

Három héttel az elnökválasztás előtt négy ponttal, 47-43-ra vezet Hillary Clinton Donald Trump előtt, a Washington Post és az ABC News közös felmérése szerint. A felmérés az után készült, hogy nyilvánosságra került egy videó, amelyen Trump arról beszélt, hogy hogyan használja ki szexuálisan a nőket, ami után több republikánus vezető is elhatárolódott tőle. Ráadásul sorra álltak elő nők, akik azzal vádolják Trumpot, hogy korábban szexuálisan zaklatta őket.

A regisztrált választók körében (Amerikában csak az szavazhat, aki regisztrálja magát) Clinton 44, Trump pedig 40 százalékon áll.

Trump komoly, két számjegyű hátrányban van a nőknél és a kisebbségeknél:

a feketéknél például Clinton támogatottsága 70 (!) százalékkal magasabb. Trump csak a fehér férfiaknál vezet jelentősebbnek mondható előnnyel.

Az NBC és a Wall Street Journal közös felmérése még nagyobb Clinton-előnyt mutat: náluk 11 százalékponttal vezet a demokrata jelölt, a valószínűleg szavazók körében pedig tízzel. Náluk Clinton 20 százalékkal veri Trumpot a nőknél, 60 százalékkal a nem fehér szavazóknál, de a 18 és 34 év közöttieknél is 54-36-ra vezet.

A két elnökjelölt az eddigi utolsó vitájuk előtt Forrás: AFP/Robyn Beck

Az első felmérés még nem annyira, a második viszont mindenképpen megnyugtató előnynek tűnik Hillary Clinton számára. Különösen annak tudatában, hogy 2008-ban Barack Obama országosan hét százalékponttal verte John McCaint a felmérések szerint, 2012-ben pedig csak néggyel Mitt Romney-t.

Figyelembe kell venni az amerikai választási rendszer sajátságait is. Az elnökválasztás ugyanis elméletben nem közvetlen, hanem minden egyes államban elektorokat választanak, az állam lakosságának megfelelő számban. Az 50 államban és a fővárosban összesen 538 elektort választanak meg, és hivatalosan ők választják majd meg az elnököt.

Ehhez abszolút többség kell, vagyis legalább 270 elektor szavazata.

Az államok túlnyomó többségében előre meg lehet mondani, hogy melyik jelölt fogja nyerni a választást. A keleti parti nagyvárosok államai például többségükben demokraták, a középnyugat pedig főleg republikánus. A valódi küzdelem az elektorokért az úgynevezett ingadozó vagy csatatérállamokban zajlik. Fontos megjegyezni, hogy az egyes államokban, kettőt leszámítva, a győztes minden elektort visz (Maine-ben és Nebraskában megosztják az elektorokat).


Click the map to create your own at 270toWin.com

A 270 to Win választási oldal felmérése szerint most Clinton 256, Trump pedig 157 elektor támogatását veheti biztosra. Az oldal szerint nem dőlt még el Nevada, Utah, Arizona, Iowa, Wisconsin, Ohio, Florida, Georgia, Észak-Karolina és New Hampshire.

A RealClearPolitics számításai szerint is 256 elektori szavazatot vehet biztosra Clinton, Trump viszont náluk 170-nel számolhat. Ők Minnesotát ingadozónak veszik, Georgiát és Utah-t odaadják Trumpnak, Wisconsint viszont Clintonnak.

Abban tehát mindkét oldal egyetért, hogy - legalábbis a mostani felmérések szerint -

Hillary Clintonnak elég lenne még 14 elektor szavazatát megszereznie, hogy ő legyen az elnök.

A legfontosabb állam az ingadozók közül Florida, ahol Trumpnak mindenképp nyernie kellene, ha elnök akar lenni, hiszen itt önmagában 29 elektorról van szó. De Clinton már akkor is nyer, ha elviszi az ohiói 18, vagy akár az észak-karolinai 15 elektort, ebben az esetben hiába nyer Trump akár az összes többi csatatérállamban, nem tudja megelőzni.

Egyre valószínűbb Hillary Clinton győzelme Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Nézzük meg, mit mondanak a felmérések az ingadozó államokról!

Ehhez Nate Silvert és honlapját, a Fivethirtyeight.com-ot érdemes segítségül hívni. Nate Silverről azt kell tudni, hogy először a 2008-as választáson tippelte meg az elnökválasztás eredményét. Az 50-ből 49 állam végeredményét eltalálta (valamint a fővárost is). Négy évvel később még ezen is tudott javítani:

az összes előrejelzése helyes volt.

Módszerének titka valószínűleg az, hogy a közvélemény-kutatások eredményén kívül más tényezőket, többek között demográfiai mutatókat is figyelembe vesz.

Mivel ő elsősorban statisztikus, ezért azt adja meg, hogy az egyes jelölteknek hány százalék esélyük van. Az ő számításai szerint

Hillary Clintonnak jelenleg 81,5 százalék esélye van a győzelemre,

Donald Trumpnak pedig 18,5 százalék.

Floridában szerinte, ahol a Reuters és az Ipsos közös felmérése alapján Clinton előnye hat százalékos, 66,6 százalék az esély arra, hogy a demokrata jelölt nyeri a választást. Észak-Karolinában és Ohióban valamivel szorosabb az állás: itt 59,8 illetve 55,4 százalék Clinton győzelmének a valószínűsége.

Az ingadozó államok közül Iowában várja a legszorosabb eredményt, de itt mindössze hat elektor a tét. A többi közül pedig mindössze Arizonát (11 elektor), Utah-t (6) és Georgiát (16) adja legalább 60 százalékos valószínűséggel Trumpnak.

Donald Trumpnak szinte az összes ingadozó államban nyernie kellene, ha elnök akar lenni Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Úgyhogy ha Clinton el is bukja a három nagy államot, de nyer mondjuk a 10 elektort adó Wisconsinban (ahol ennek 86,7 százalék a valószínűsége Nate Silver szerint), és az egyaránt hat-hat elektort adó Nevada (67%) vagy Iowa (53,1%) közül bármelyikben, akkor behozhatatlan lesz az előnye.

Persze a választásokig hátralevő három hétben még sok minden történhet. Ugyanakkor az már most kijelenthető, hogy

Donald Trumpnak kisebbfajta csodára lenne szüksége ahhoz, hogy ő legyen a következő amerikai elnök.

Szinte már csak abban bízhat, hogy az egyre biztosabbnak tűnő Clinton-győzelem tudatában sok demokrata szavazó inkább otthon marad majd november 8-án.