Nobel-békedíj már van, béke talán csak lesz Kolumbiában

SANTOS, Juan Manuel
Bogotá, 2016. október 7.. 2016. október 2-án Bogotában készített kép Juan Manuel Santos kolumbiai elnökről. A Norvég Nobel-bizottság 2016. október 7-én Oslóban bejelentette, hogy a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért Santos kapja idén a Nobel-békedíjat. (MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda)
Vágólapra másolva!
Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért. A FARC gerillaszervezettel kötendő – az 52 éve tartó, több mint 260 ezer életet követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó – békeszerződést ugyan nemrég, kis többséggel, elutasították egy népszavazáson a kolumbiaiak, ám az elnök továbbvinné a béketárgyalásokat. Az elnök országának köszönte meg és ajánlotta a díjat.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken a norvég Nobel-bizottság Oslóban. A testület döntése meglepetést jelent, mert

sokan arra számítottak, hogy a baloldali gerillákkal kötött békemegállapodás népszavazáson történt minapi elutasítása miatt Kolumbia mégsem kapja meg a kitüntetést.

Kaci Kullmann Five, a Nobel-bizottság elnöke az idei díjazott megnevezésekor azt is közölte, hogy a díj egyben tisztelgés a kolumbiai nép előtt, amely a nehézségek és megpróbáltatások dacára sem adta fel az igazságos békébe vetett reményt.

Kaci Kullmann Five, a Nobel-bizottság elnöke szerint a díj tisztelgés a kolumbiai nép előtt is Forrás: AFP/Heiko Junge

A bizottság vezetője kitért arra is, hogy Santos szándékaival ellentétben a kolumbiaiak szűk többsége a népszavazáson nemet mondott a békemegállapodásra, ami miatt ismét

valós a veszélye annak, hogy kitör a fegyveres konfliktus, és az ország jövője bizonytalan.

Ezért is minden korábbinál fontosabb, hogy a konfliktusban szemben álló felek továbbra is tiszteletben tartsák a tűzszünetet – tette hozzá.

A népnek ajánlotta Santos a díjat

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a norvég Nobel-bizottság pénteki döntését mély megtiszteltetésnek nevezte, és országa népének ajánlotta Nobel-békedíját. "Érzelmekkel telve fogadom a díjat" – mondta Santos a Nobel-alapítványnak szánt üzenetében.

– tette hozzá. – Ezt a díjat az ő nevükben veszem át: a kolumbiai nép nevében, amely annyit szenvedett ebben a háborúban. Különösen pedig a több millió háborús áldozat nevében egy olyan konfliktusban, amely befejezésének küszöbén áll" – fogalmazott Santos.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök országa nevében megköszönte az elismerést Forrás: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda

A FARC visszafogottan reagált a kitüntetés tényére. "Az egyetlen díj, amelyet el szeretnénk érni, az a szociálisan igazságos béke, mindennemű paramilitáris tevékenység, megtorlás és hazugságok nélkül" – írták.

A választók nem kértek a békeszerződésből

Mint arról az Origo is beszámolt, a napokban fontos népszavazás volt Kolumbiában a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillacsoport közötti békemegállapodásról. A szavazók ugyan nem támogatták a megállapodást, de annak tető alá hozása óriási siker az elnöknek.

A népszavazáson a voksolók 50,2 százaléka utasította el az 52 éve tartó, több mint 260 ezer életet követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó békeszerződést.

A szerződés ellenzői úgy vélték, hogy az egyezmény túlságosan is elnéző a fegyveresekkel szemben, ezért újratárgyalást követelnek.

Juan Manuel Santos népszavazásán a többség nemet mondott a békére Forrás: MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda

A megegyezés értelmében a népszavazás sikere esetén a FARC mintegy 6 ezer harcosa letette volna a fegyvert, majd a gerillaszervezet az ENSZ felügyelete alatt politikai párttá alakult volna át.

Mi az a FARC?

Kolumbia legrégebbi és legnagyobb katonai gerillaszervezete a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) a legjobban felszerelt katonai szervezet, amely 1964–1966 között jött létre. Becslések szerint 12-18 ezer tagot számlál, és Kolumbia területének 35-40 százaléka felett gyakorol ellenőrzést, leginkább a délkeleti őserdőkben és az Andok lábánál fekvő síkságokon. A FARC állítása szerint a vidéki szegényeket képviseli Kolumbia tehetősebb rétegeivel szemben, és ellenzi az Amerikai Egyesült Államok Kolumbiára gyakorolt hatását, a természetes források privatizációját, a multinacionális vállalatokat és a jobboldali félkatonai erőszakot.

Négy évig tárgyaltak a békéről

Mint arról az Origo is beszámolt, a dél-amerikai ország kormánya és a FARC baloldali gerillaszervezet közel négyévi tárgyalás után augusztus 25-én egyezett meg az ország több mint fél évszázados belső konfliktusának lezárásáról.

A megállapodásban a kormány kötelezettséget vállalt:

  • egy széles körű földreform végrehajtására,
  • kábítószer-ellenes stratégiájának átalakítására,
  • a lázadók politikai életbe való integrálására,
  • valamint a konfliktus áldozatainak kárpótlására
  • és az állami intézmények működésének kiterjesztésére az ország hagyományosan elhanyagolt térségeibe.

Eltökéltek a békében, folytatják

A népszavazás sikertelensége után Juan Manuel Santos bejelentette a gerillacsoporttal folytatandó béketárgyalások új fejezetét. A Timochenkóként ismert Rodrigo Londono FARC-vezető is megerősítette, hogy a referendum eredménye nem azt jelenti, hogy a békére tett erőfeszítések feleslegessé válnak.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, Börge Brende norvég külügyminiszter, Raúl Castro kubai elnök, Mauricio Macri argentin elnök és Rodrigo Londono (Timochenko) a FARC és a kolumbiai kormány közötti békeszerződés ünnepségén Cartagenában 2016. szeptember 26-án Forrás: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda

A gerillavezér nyomatékosította azt is, hogy a szervezet mélységes sajnálattal fogadta az eredményt, de eltökélt marad a béke elérésében. A békeszerződés egyik fő ellenzője, Alvaro Uribe korábbi elnök pedig azt mondta: „Teljes mértékben hajlandóak vagyunk a párbeszédre. De megvan a hajlandóság a kormány részéről is, hogy figyelemmel hallgasson, és változtasson?”

Több nevet is emlegettek esélyesként

Azzal, hogy Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja a Nobel-békedíjat, 1992 óta először ítélik azt latin-amerikainak. A korábbi esélylatolgatáskor sokan arra számítottak, hogy a díjat megosztva ítélhetik oda Juan Manuel Santosnak és a FARC vezetőjének, ám a bizottság csak Santost díjazza.

Edward Snowdent is esélyesnek tartották a Nobel-békedíjra Forrás: AFP/Ho

A nyolcmillió svéd koronával járó díj esélyesei között szerepelt még Szvetlana Gannuskina orosz emberjogi aktivista, a Fehér Sisakok nevű szíriai szervezet, amelyik a légi támadások áldozatain segít, és

jelölték a díjra Edward Snowdent is, aki kirobbantotta az amerikai lehallgatási botrányt.

Hiába lobbiztak a görög szigetlakókért

A Nobel-békedíjra jelöltek listáján szerepelt még Ernest Moniz és Ali Akbar Salehi az iráni nukleáris megállapodás elősegítéséért; a guatemalai Thelma Aldana, Aura Elena Farfán és Iván Velásquez, valamint a kongói Jeanne Nacatche Banyere, Jeannette Kahindo Bindu és dr. Denis Mukwege is.

Partra mentett menekültek Leszbosz szigeténél – a görög nép is esélyes volt szolidaritásáért Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Sőt, a görög szigetlakók is esélyesek voltak a Nobel-békedíjra, amiért támogatják a menekülteket. Ezért még az interneten is gyűjtöttek aláírásokat, ám hiába gyűlt össze félmillió, a Nobel-bizottság máshogy döntött.

A népek közötti testvériség élharcosainak

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. Nobel halálakor a két ország még egy államot alkotott, ezért rendelkezett úgy Nobel, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda, de végakaratában döntését nem indokolta. A hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A kitüntetést "a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai", valamint – az alapító szándékait figyelembe véve – az emberi jogokért küzdők kaphatják meg. A díjat 1901 óta most 97. alkalommal osztották ki, 19 évben nem talált gazdára.

A Vöröskereszt háromszor is megkapta

A Nobel-díjat 130 kitüntetettnek ítélték oda, mivel azonban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) háromszor, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) pedig kétszer is megkapta, 104 személy és 23 különböző szervezet a Nobel-békedíj kitüntetettje. A kitüntetést 66 alkalommal kapta egy díjazott, 29-szer ketten, 2 esetben hárman kapták megosztva.

A díjazottak között 16 nő van.

A 2014-ben, 17 éves korában kitüntetett pakisztáni diáklány, Malala Juszafzai volt a legfiatalabb, aki valaha részesült az elismerésben,

és a Pugwash-mozgalmat elindító brit Joseph Rotblat a legidősebb, őt 87 éves korában tüntették ki 1995-ben.

Malala Juszafzai, a 17 éves korában kitüntetett pakisztáni diáklány Forrás: AFP/Wole Emmanuel

A Nobel-békedíjat egy alkalommal, 1961-ben posztumusz ítélték oda Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkárnak (1974 óta csak élő személyt lehet jelölni). Visszautasításra is csak egy példa van: 1973-ban a vietnami békeszerződés megkötéséért a vietnami Le Duc Tho és az amerikai Henry Kissinger megosztva kapta a kitüntetést, ám a vietnami politikus nem vette át.

Kalkuttai Teréz anya – Ferenc pápa szentté avatta a Nobel-békedíjas szerzetesnőt Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Az 1954-ben kémiai Nobel-díjjal kitüntetett amerikai Linus Paulingot 1962-ben Nobel-békedíjjal is elismerték – ő az egyetlen Nobel-díjas, aki mindkét Nobel-kitüntetését önállóan kapta.

A Nobel-békedíjasok között egy szent van: Kalkuttai Teréz anya,

akit 1979-ben a szegények, nélkülözők, betegek és árvák közötti emberbaráti tevékenységéért tüntettek ki, és akit éppen az idén avatott szentté Ferenc pápa.

Az elmúlt tíz év Nobel-békedíjasai:

  • 2006 - Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és az általa alapított és vezetett mikrohitelező Grameen Bank, amely a szegénység elleni harc jegyében kisembereknek és elesetteknek is nyújt kölcsönöket.
  • 2007 - Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) azokért az erőfeszítéseikért, amelyeket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tettek.
  • 2008 - Martti Ahtisaari volt finn államfő számos nemzetközi konfliktus megoldásáért több kontinensen és több mint három évtizeden át tett fontos erőfeszítéseiért.
  • 2009 - Barack Obama amerikai elnök a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseiért.
  • 2010 - Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) bebörtönzött kínai ellenzéki, másként gondolkodó az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért.
  • 2011 - Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök asszony és honfitársa, a nőket a polgárháború ellen mozgósító Leymah Gbowee, továbbá a jemeni nőjogi és demokráciapárti aktivista Tavakkul Karman "a nők biztonságáért és a béke megteremtése érdekében folytatott politikai szerepvállalási jogukért folytatott erőszakmentes küzdelmükért".
  • 2012 - Az Európai Unió az európai kontinens békés fejlődésében, a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében játszott meghatározó szerepéért.
  • 2013 - A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért.
  • 2014 - Az indiai Kailás Szatjárti és a pakisztáni Malala Juszafzai a gyermekek jogainak védelmében, a gyermekek és fiatalok elnyomása ellen és tanuláshoz való joguk védelmében folytatott harcukért.
  • 2015 - A tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett, mert nagyban hozzájárult a tunéziai plurális társadalom felépítéséhez, "alternatív, békés politikai folyamatot indított el, amikor az ország a polgárháború szélére sodródott".