A gyászszertartás bombázása már sok volt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kész felülbírálni a szaúdi vezetésű koalíciónak nyújtott támogatását – jelentette be szombaton a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azután, hogy Jemenben 140-en meghaltak, amikor egyes feltételezések szerint a szaúdi vezetésű koalíció légicsapása egy gyászszertartást ért.
Vágólapra másolva!

Ned Price hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat nagyon aggasztják a légicsapásról szóló hírek. A támadás, amennyiben beigazolódnak a jelentések, újabb bizonyíték lehet arra, hogy békés polgárokat is érnek támadások. Mint mondta, az Egyesült Államok segít Szaúd-Arábiának megvédeni területi egységét, Washington azonban mérhetetlen nyugtalansággal szemléli a jemeni konfliktus eseményeit. A most és korábban történt incidensek fényében Washington kezdeményezte a koalíciónak nyújtott támogatás átgondolását, továbbá, hogy azonnali hatállyal és tartósan vessenek véget a jemeni konfliktusnak.

Jamie McGoldrick, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatalának (OCHA) igazgatója szerint a támadásban 140 ember meghalt és 525 megsebesült. A világszervezet tisztviselője a történtek azonnali kivizsgálását sürgette.

A gyászszertartást értesülések szerint Dzsalál ar-Ruvaishánnak, a húszi lázadók ellenkormánya belügyminiszterének apja, Sejk Ali ar-Ruvaishán emlékére tartották. Két bomba egy csarnok környékét érte, mire a gyászolók egy része kimenekült az épületből. Egy harmadik bomba az épületet találta el, ahol több százan voltak.

Szaúd-Arábia cáfolta a szombati bombázást, azonban közölte, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal egy azonnali vizsgálat lefolytatása érdekében, és hasznosítani "az amerikai fél szakértelmét".