A francia elnök hajlandó fogadni a tiltakozó rendőröket

Rendőrtüntetés Franciaországban
Többen eltakart arccal mentek tüntetni
Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia államfő pénteken bejelentette, hogy a jövő hét elején fogadja a rendőri szakszervezetek képviselőit, miután péntekre virradóra folytatódtak a francia nagyvárosokban a rendőrök tiltakozó megmozdulásai a biztonságosabb munkakörülményeik megteremtéséért.
Vágólapra másolva!

A héten ez volt a negyedik spontán rendőri megmozdulás, amely keddre virradóra a párizsi Champs-Élysées sugárúton kezdődött, ahol akkor több száz rendőr gyűlt össze, hogy szolidaritását fejezze ki azokkal a kollegáikkal, akik ellen 13 nappal korábban Molotov-koktélos támadást hajtottak végre Párizs egyik elővárosában.

Megszólalt az elnök

"Nagyon fontos, hogy azonnali választ és perspektívát tudjunk adni, és hogy a rendőrök tudják, a kormány és a köztársasági elnök a párbeszéd pártján áll" - fogalmazott a francia elnök. Már a szakszervezeti kereteken kívül szervezett, nem engedélyezett megmozdulás kezdetén is támogatásáról biztosította Francois Hollande a tiltakozókat, Bernard Cazeneuve belügyminiszter pedig szerdán fogadta a képviselőiket, akik csütörtökön Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszternél is jártak. A tiltakozási hullám ennek ellenére kiszélesedni látszik az országban, péntekre virradóra 2500-an tüntettek.

Többen eltakart arccal mentek tüntetni Forrás: MTI/AP/Michel Euler

A Trocadéro téren

Mintegy ötszáz rendőr tüntetett a párizsi Trocadéro téren, ahonnan a La Marseillaise, a francia himnusz éneklése közben az elnöki hivatal, majd az igazságügyi és a belügyminisztérium elé vonultak, ahol

a belügyminiszter és az országos rendőrkapitány lemondását követelték.

A helyi híradások szerint hasonló megmozdulás volt Lyon főterén, ahol 800-an tüntettek, Melunban 400 rendőr, Marseille-ben 200, Evryben, Bobignyban, Toulouse-ban, Carcassonne-ban, Bordeaux-ban mintegy százan, Montpellier-ben, Tarbes-ban és Brestben pedig ötvenen vonultak utcára.

Erősebb felszerelést kaphatnak

Jean-Marc Falcone országos rendőrkapitány pénteken azt mondta egy interjúban, hogy a jövő héten javaslatokat tesz a belügyminiszternek a rendőrség felszereltségnek megerősítésére. A rendőri szakszervezetek "csendes gyűléseket" hirdettek a párizsi igazságügyi palota elé minden kedden délután 1 óra és fél 2 közé, ahol a jogos védelem szabályozásának felülvizsgálatát fogják követelni. Az Unité SGP Police rendőri szakszervezet október 26-ára tervezett nagyszabású tiltakozó felvonulásához azonban a többi rendőri szervezet nem csatlakozott.

Információhiány

Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszter a La Croix című katolikus napilapban pénteken megjelent interjúban úgy vélte, hogy a rendőri tiltakozások oka "információhiány". A tárcavezető szerint a tüntetések oka az igazságszolgáltatáson belüli működési zavaroknak tudható be, ugyanis a tüntető rendőrök nem tudhatják pontosan, hogy általában mi történik azokkal az emberekkel, akiket előállítanak. A miniszter még szerdán azt ígérte a rendőri szakszervezeteknek, hogy

közzéteszik a rendőrök elleni agressziók elkövetőiről szóló adatokat,

amelyek bizonyítják, hogy a hivatali személyek elleni támadásokat elkövetők ellen jóval súlyosabb büntetéseket szabnak ki a bíróságok, mint egyéb támadások esetében. Jean-Jacques Urvoas szerint helyi szinteken jobb információáramlásra van szükség az ügyészségek és a rendőrőrsök között azért, hogy a rendőrök megismerjék az előállítások fejleményeit. "Akkor majd meglátják, hogy a bűnözők állítólagos büntetlensége, amelyet szóvá tesznek, nem felel meg a valóságnak" - fogalmazott a miniszter.

Október 8-án

Október 8-án mintegy 15 álarcos fiatal támadt két rendőrautóra a Párizstól 30 kilométerre délre fekvő Viry-Chatillon városában. A rendőrök egy kereszteződésben teljesítettek szolgálatot, ahol a piros lámpánál megálló járműveket rendszeresen megtámadják. Feladatuk az volt, hogy ellenőrizzenek egy térfigyelő kamerát, amelyet korábban már több alkalommal megrongáltak. A térfigyelőt a kereszteződésben tapasztalt rablási hullám nyomán helyezték el a hatóságok. Három nappal később több száz rendőr tiltakozott országszerte a rendőrőrsök előtt a támadás miatt. Jóllehet Manuel Valls miniszterelnök a bírálatokra reagálva ígéretet tett arra, hogy a támadókat megtalálják és felelősségre vonják, egyelőre senkit nem tartóztattak le az ügyben.