Svédek hallgatják ki Julian Assange-t

Julian Assange a Wikileaks alapítója, sajtótájékoztatón bejelenti a Stratfor levelek kiszivárogtatását Londonban
Vágólapra másolva!
Ecuador engedélyezi a svéd hatóságoknak a londoni követségén 2012 óta élő Julian Assange, a Wikileaks kiszivárogtató oldal alapítójának a kihallgatását - közölte Ricardo Patino, a latin-amerikai ország külügyminisztere pénteken.
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter a Publica nevű ecuadori rádióban közölte, hogy a hatóságok engedélyezik a kihallgatást a svéd hatóságoknak, mindaddig, amíg "az ecuadori állam szuverenitását és az alkotmányban szereplő törvényeket tiszteletben tartják".

Julian Assange, a Wikileaks alapítója Forrás: MTI/EPA/Kerim Okten

Patino utalt arra is, hogy a kihallgatáson egy svéd ügyész is jelen lehetne. Miután végeztek a kihallgatással, a svéd hatóságok eldönthetik, vádat emelnek-e Assange ellen - mondta. Amennyiben ezt nem teszik meg, az akár azt is jelentheti, hogy Assange több mint három év után elhagyhatná az ecuadori nagykövetséget.

Ecuadorba utazhatna

"Reméljük, hogy az Egyesült Királyságnak ezzel nem lesz problémája" - mondta Patino. Hozzátette, hogy ha a Wikileaks alapítóját tisztáznák a svéd hatóságok, Ecuador a brit hatóságoktól Assange szabad útjának biztosítását kérné a repülőtérre, ahonnan Ecuadorba utazhatna, ahol politikai menedékjogot kapott. A svéd hatóságok egyelőre nem jelezték, hogy mikor szándékoznak kihallgatni Assange-t.

Politikai menedékjogot kapott

Az ausztrál állampolgárságú, 45 éves Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és ezeknek a jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem

szexuális bűncselekmények gyanújával körözik,

Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Assange-t a svéd körözés alapján 2010 decemberében őrizetbe vették Nagy-Britanniában, és az első fokon eljáró londoni bíróság 2011 februárban jóváhagyta kiadatását.

Az ausztrál férfi 2012 nyarán Ecuador londoni nagykövetségén kért és kapott politikai menedékjogot, és azóta nem tette ki onnan a lábát.