Angol báró lánya a Fülöp-szigeteki drogháború áldozata

politics government religion Horizontal
Philippines' president-elect Rodrigo Duterte gives a press conference in Davao City on June 2, 2016. Rodrigo Duterte warned journalists on June 2, 2016 he would be unable to guarantee their safety, brushing off criticism over his previous comments that murdered corrupt reporters deserved their fate. / AFP PHOTO / MANMAN DEJETO
Vágólapra másolva!
Maria Aurora Moynihant szeptember 11-én találták meg holtan Manilában. A nő apja a kalandos életű angol báró, Antony Moynihan volt, aki drogcsempészként és bordélytulajdonosként vált ismertté a Fülöp-szigeteken. Rodrigo Duterte elnök közben az EU-t is keresetlen szavakkal szidta.
Vágólapra másolva!

A 45 éves nő holtteste mellett gyilkosai üzenetet is hagytak, amelyen az állt:

A nőt egy 2013-as rajtaütés során letartóztatták, kannabiszt, kristályt és ecstasyt találtak nála, de vádat csak drogfogyasztás miatt emeltek ellene – mondta a CNN-nek egy helyi rendőri vezető.

A képen jobbra látható meggyilkolt nő apja Anthony Moynihan báró volt, aki az 1960-as években érkezett a Fülöp-szigetekre. Itt

csalóként, bordélytulajdonosként és drogcsempészként lett ismert a neve.

Ilyen ügyek miatt sosem tartóztatták le, segített viszont egy másik brit drogdíler, Howard Marks lebuktatásában. Az Oxfordban fizikából diplomázó férfi az akadémiai karrier helyett lett marihuánacsempész, történetét lebukása után önéletrajzi könyvéből ismerhette meg a világ.

A kábítószer és a bűnözők elleni brutális fellépés ígéretével választást nyerő Rodrigo Duterte hivatalba lépése óta több mint 3000 ember halt meg az ország utcáin, nagy részük a törvények felett működő halálosztagok áldozata lett. Dutertét azzal vádolják, hogy már a déli nagyváros, Davao polgármestereként is hasonló eszközöket alkalmazva harcolt a bűnözés ellen. Egy múlt heti parlamenti meghallgatáson egy férfi, aki állítása szerint egy ilyen osztag tagja volt, azt mondta:

Duterte egyszer gépfegyverrel végzett ki egy minisztériumi tisztviselőt,

és rendszeresen adott ki parancsot bűnözők, személyes és politikai ellenfelei meggyilkolására.

Rodrgio Duterte korábban kitüntetést ígért annak, aki meggyilkol egy drogost Forrás: AFP/Manman Dejeto

Dutertét a nemzetközi szervezetek részéről is komoly kritikák érik az országban tapasztalható állapotok miatt. Legutóbb az Európai Parlament szólította fel közleményben a bírósági ítélet nélküli kivégzések megállítására és az emberi jogok tiszteletben tartására.

Duterte válaszul sajtótájékoztatóján többször is megismételte:

Szerinte a szervezet képmutató, mert több tagja – például Franciaország vagy Nagy-Britannia – is felelős a közel-keleti káosz kialakulásáért. Mondandóját középső ujja felemelésével is nyomatékosította.

Az elnök most tagadja, hogy polgármesterként vagy elnökként halálosztagokat szervezett volna, bár egy korábbi tévéműsorban ezt elismerte. Azonban rendszeresen bíztat a drogosok és a dílerek meggyilkolására.