Megvonhatják a "terrorturisták" német állampolgárságát

Thomas de Maiziere
German Interior Minister Thomas de Maiziere looks on after a meeting with European Interior and Transport ministers in Paris, on August 29, 2015, to discuss about new security measures days after a shooting occurred on board of an Amsterdam-Paris Thalys train. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Terrorellenes intézkedési tervet készített a német szövetségi belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Terrorellenes intézkedési tervet készített a német szövetségi belügyminisztérium az utóbbi hetek támadásai miatt,

a csomag javasolja például a terrorszervezetek szolgálatába szegődő emberek német állampolgárságának megvonását

kettős vagy többes állampolgárság esetén.

Nincs abszolút biztonság

Thomas de Maiziere belügyminiszter kiemelte: nem lehet "abszolút biztonságot garantálni", de "keményen és következetesen" kell fellépni a közveszélyesek, a bűnözők és a szélsőséges nézeteket terjesztőkel, másokat radikalizálni próbálkkal szemben. Ám higgadtan kell cselekedni, mert "a megosztottság és a gyűlölködés a terroristák győzelmét jelentené".

Thomas de Maiziere belügyminiszter 16 oldalas javaslatcsomagot ismertetett Forrás: AFP/Alain Jocard

A 16 oldalas intézkedési több területet ölel fel. Az egyik

a szövetségi biztonsági szervek létszámának újabb ötezer fős fejlesztése és egy "technológiai offenzíva" beindítása, például "kibernyomozók" bevetése.

Egy másik terület a radikális nézetek terjesztése elleni küzdelem és a társadalmi integráció erősítése.

Büntetnék a terrorizmus népszerűsítését

A tervek között szerepel, hogy büntetendővé kell tenni a terrorizmus népszerűsítését, és ki kell terjeszteni a menedékkérőkre azt a német lakosságnak kialakított tanácsadói intézményhálózatot, amely a radikalizálódás korai felismerését és a szélsőséges nézetekkel szakító emberek visszailleszkedését szolgálja.

Thomas de Maiziere a menedékkérőkkel, menekültekkel kapcsolatban kiemelte:

szigorúan szét kell választani a terrorizmust és a menekültek ügyét, de nem lehet elhallgatni, hogy a würzburgi és az ansbachi merénylő menekült volt,

és azt sem, hogy lehetnek terroristák a menekültek között, továbbá vannak bűnözők, akik a menedékjoggal visszaélve szereznek tartózkodási engedélyt.