Kitiltaná a muszlim migránsokat a holland Szabadságpárt vezetője

Geert Wilders
CLEVELAND, OH - JULY 19: Geert Wilders, leader of the Dutch Party for Freedom, speaks to the media prior to the start of the second day of the Republican National Convention on July 19, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicked off on July 18. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A muszlim országokból érkező menedékkérők és migránsok kitiltását, és az Európai Unió elhagyását sürgette pénteken közzétett választási programjában Geert Wilders, a jobboldali, holland Szabadságpárt, a PVV vezetője.
Vágólapra másolva!

A korábban kisebbség elleni uszítással vádolt, de később felmentett pártvezér "deiszlamizálni" szeretné Hollandiát, és ennek érdekében a Korán betiltására, a mecsetek, a muszlim iskolák és a menedékkérők elhelyezésére szolgáló befogadó központok bezárására, valamint a muszlim fejkendő viselésének büntethetővé tételére szólított fel egyoldalas kiáltványában.

Geert Wilders Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla

A PVV a nagyobb hollandiai pártok közül elsőként tette közzé a programját a jövő márciusi választások előtt.

A friss felmérések szerint jelenleg a főként muszlimellenes megnyilvánulásairól ismert PVV a legnépszerűbb politikai erő Hollandiában. Elemzők szerint azonban ha a PVV meg is nyeri a választást, Wilders nézetei miatt lehetetlen lesz más pártokkal koalíciót kötniük.

Hollandia mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim.