Merényletet követtek el a luhanszki szakadárok vezére ellen

Vágólapra másolva!
Ismeretlen elkövetők felrobbantották az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság elnökét szállító járművet.
Vágólapra másolva!

Az Igor Plotnyickij szállítására szolgáló járművet ért robbanásról a délelőtti órákban számolt be mind a szakadárok, mind az ukrán kormány sajtója. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy a Luhanszki Népköztársaság (LNR) elnöke is a kocsiban tartózkodott-e. Azóta mindkét fél elismerte, hogy a két sérült egyike valóban a szakadár vezér, akit kórházba szállítottak – írja a RIA Novosztyi.

A robbanás körülményei egyelőre tisztázatlanok, de azt a Moszkva párti luhanszki kormányzat is elismeri, hogy merénylet történt. A sérült jármű környékét a szakadár fegyveresek egy kilométeres körzetben hermetikusan lezárták. A kijevi felderítés úgy tudja, hogy

Plotnyickij állapota rendkívül súlyos.

Életveszélyes belső sérüléseket szenvedett, légnyomást kapott, és súlyos szemsérülése akár maradandó is lehet.

A szakadárok mindezt cáfolják. A Russzkaja Veszna értesülései szerint az elnökük jól van, és rövidesen elhagyja a kórházat. A kelet-ukrajnai ellenállás részéről egyelőre nem hangzottak el sem vádak, sem feltevések a merénylet elkövetőivel kapcsolatban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hivatalos jelentése szerint Kijevnek semmi köze sincs a történtekhez.

Az SZBU igazgatójának tanácsadója a sajtónak elmondta, hogy az úgynevezett donbászi köztársaságban jelenleg éles harcok folynak a hatalmi pozíciók újraelosztásáért. „Figyelembe kell venni azt is, hogy odaát szinte semmi nem történik a szomszédos állam (mármint Oroszország) tudta nélkül" – idézi Jurij Tangyitot az ukrán 112 televíziós hírcsatorna.