Az Iszlám Állam nevében próbált lekaszabolni rendőröket

belgium machete támadó
Police stand as they secure the area around a police building in the southern Belgian city of Charleroi following a machete attack on August 6, 2016. Two policewomen were wounded in Charleroi by a machete-wielding man who shouted "Allahu akbar" (God is the greatest), local police said. The attacker was shot and injured, they said on Twitter. / AFP PHOTO / BELGA / VIRGINIE LEFOUR / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
A terrorszervezet saját hírügynökségén keresztül jelentette be, hogy a két belga rendőrnőt szombaton megtámadó férfi "a kalifátus katonája" volt.
Vágólapra másolva!

Charles Michel belga miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a hatóságok

terrorista gyilkossági kísérlet miatt nyomoznak az ügyben.


Ezzel arra utalt, hogy a férfi „Allah akbar!” (Allah hatalmas!) kiáltással támadt rá machetével a két rendőrnőre, a Brüsszeltől 60 km-re délre fekvő Charleroi-ban. Egyiküket súlyosan megsebesítette az arcán, társa könnyebben sérült meg. A támadót a közben odaszaladó rendőrök meglőtték, a kórházban halt meg.

Michel hozzátette, hogy a fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) értékelése után az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szintet a hármas fokozaton tartják. Ez a fokozat azt jelenti, hogy

a terrortámadás veszélye "lehetséges és valószínű".

A belga főügyészség közleményt is kiadott a támadóról:

egy 33 éves, algériai születésű férfiként azonosították, aki 2012 óta illegálisan élt Belgiumban.

A férfira nevének kezdőbetűivel, K. B.-ként hivatkoztak. Kiderült az is, hogy a férfi szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban is, de korábban nem hozták kapcsolatba terrorizmussal.

Az RTBF belga közszolgálati tévé beszámolója szerint még a támadás után, szombat éjszaka elkezdődött a férfi családjának és barátainak kihallgatása. Hajnalban két házkutatást is tartottak a városban és környékén. A machetés férfi a támadás idején nem tartotta magánál sem személyes iratait, sem mobiltelefonját, amely a belga ügyészség szerint arra utal, hogy semmilyen nyomot nem akart hagyni maga után.