Clinton 30 százalékkal vezet Trump előtt New York államban

Horizontal Presidential nominee Hillary Clinton speaks during the fourth and final day of the Democratic National Convention on July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania.   / AFP PHOTO / Robyn BECK
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Egy friss közvélemény-kutatás szerint New York államban Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt 30 százalékpontos előnnyel vezet a republikánus elnökjelölt, Donald Trump előtt.
Vágólapra másolva!

A demokrata Hillary Clinton 30 százalékkal vezet a republikánus Donald Trump előtt New York államban – derült ki a Siena Research Institute (SRI) felméréséből. Az eredmény szerint Clinton előnye behozhatatlannak látszik: 57:27 arányban vezet Trump előtt az államban.

Hillary Clinton jelentős előnnyel vezet New York Államban Forrás: AFP/Robyn Beck

Az is igaz, hogy miközben támogatottsága nagy, mégsem igazán kedvelik őt. A megkérdezettek 51 százaléka kedveli, de 46 százalék azt mondta: Clinton neki nem rokonszenves. De még e téren is sokkal jobban áll, mint Trump,

a republikánus elnökjelöltet a megkérdezetteknek csak a 24 százaléka látja kedvező színben, 72 százaléka ellenszenvesnek találja.

A nagy különbség nem különösebben meglepő, mivel New York állam hagyományosan a demokratákra szavaz. Ami viszont meghökkentette a politikai elemzőket: Donald Trump rendkívül alacsony támogatottsága a New York-i republikánusok körében.

Clinton támogatottsága saját pártjában hasonlóan magas, mint Barack Obamáé volt első elnökké választása előtt.

2008-ban Obama 77:12 arányban vezetett a republikánus elnökjelölt, John McCain előtt, aztán 4 évvel később már Mitt Romneyval szemben 83:14 arányú támogatottságot élvezett.

Donald Trump támogatottsága igen alacsony a republikánusok körében New York államban Forrás: AFP/Robyn Beck

A felmérés egyik érdekes eleme, hogy mit gondolnak a megkérdezettek: melyik elnökjelölt házastársa lenne alkalmasabb a Fehér Házban. A válaszadók 87 százalékának rokonszenvét Bill Clinton nyerte el, míg Melania Trumpot csak hét százalékuk látná szívesen first ladyként.