Az EU jövőjéről tárgyalnak jövő héten a V4-ek

Orbán Viktor; FICO, Robert; SOBOTKA, Bohuslav; SZYDLO, Beata
Varsó, 2016. július 21. Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökeinek találkozója után tartott sajtóértekezleten Varsóban 2016. július 21-én. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői többek között a brit népszavazás utáni európai helyzetről és az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek. (MTI/EPA/Pawel Supernak)
Vágólapra másolva!
A brexit utáni helyzettel is foglalkoznak a visegrádi négyek és Németország kormányfői a jövő heti varsói egyeztetésükön, ami megelőzi az Európai Tanács szeptember 16-án esedékes pozsonyi informális ülését. Utóbbin Orbán Viktor magyar kormányfő szerint a V4-ek közös európai programmal léphetnek fel.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió jövőjéről tárgyalnak Varsóban a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) és Németország kormányfői jövő pénteken esedékes csúcsértekezletükön - közölte Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.

Szavai szerint

az egyeztetés összefüggésben van az Európai Tanács szeptember 16-án esedékes pozsonyi informális ülésével,

ahol egyebek között az unióból való kiválást, a brexitet támogató brit népszavazás utáni helyzettel foglalkoznak majd.

Mindenkivel egyeztetne Tusk

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós csúcsvezetők mindegyikével egyeztetni szeretne az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozója előtt - tudatta az állam- és kormányfőket tömörítő testület. A tanács közlése szerint Tusk már meg is kezdte a "huszonhetek" szeptember 16-i informális találkozóját megelőző tárgyalásait: csütörtök este Angela Merkel német kancellárral tárgyalt Berlinben, a következő hetekben pedig beszél Francois Hollande francia és Dalia Grybauskaite litván elnökkel, Theresa May brit, Mariano Rajoy spanyol, Enda Kenny ír, Xavier Bettel luxemburgi, Orbán Viktor magyar, Stefan Löfven svéd, Joseph Muscat máltai, Maris Kucinskis lett és Taavi Roivas észt kormányfővel.
Robert Fico szlovák, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a júliusi, varsói V4 találkozó után Forrás: MTI/PAP/Pawel Supernak

A V4-nek ez lesz a június 23-i brit népszavazás utáni második kormányfői szintű egyeztetése a július 21-i varsói - Németország nélkül megtartott - csúcsértekezlet után.

Lengyelország július 1-jén vette át a V4 soros elnökségét.

A júliusi megbeszélést követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök - a többi visegrádi kormányfővel összhangban - úgy értékelte: a találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel.