Ausztria szerint a balkáni útvonal tartósan zárva marad

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Az osztrák külügyminiszter szerint az EU-nak az alapértékei mellett az érdekeiért is ki kell állnia. Sebastian Kurz emellett egy lapinterjúban a menekültkérdésről is hosszan beszélt, megemlítve, hogy szerinte a balkáni migrációs útvonal tartósan zárva marad.
Vágólapra másolva!

A balkáni migrációs útvonal tartósan zárva marad – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy lapinterjúban. A jobboldali politikus arról is beszélt, hogy

A lépés hibásnak bizonyult

Sebastian Kurz a Rheinische Postnak kiemelte: nem szabad túlértelmezni a tavaly szeptemberi döntést a Magyarországon elindult menedékkérők beengedéséről, mert a menekülthullám már korábban megindult, viszont a döntés „lépés volt a korlátlan migráció felé”, és ez „hibásnak bizonyult”.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter úgy véli, a balkáni útvonal tartósan zárva marad Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Viszont a szeptemberi hétvége után Angela Merkel német kancellár is „lényegében a korlátozás és a bezárkózás politikáját valósította meg”, Németországban „irányváltás történt a menekültek korlátlan befogadásától a menekültáramlat korlátozása felé” – vélte a jobboldali Osztrák Néppárt politikusa.

Ma már egyetértenek Berlinnel

Kurz hozzátette, a kezdeti különbségek után Ausztria és Németország között már „egyetértés van abban, hogy a menekültek nem választhatják meg, hol akarnak élni”. Kiemelte:

korábban Európa kapuja nyitva állt, ám most a határok zárva vannak, így az illegális migráció veszített vonzerejéből.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e B-tervre arra az esetre, ha elbukik az EU–Törökország-megállapodás, azt mondta, hogy egy ilyen elképzelést az első számú koncepció, az A-terv helyére kell állítani, mert az „erős Európának képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje határait”.