Atomerőművet építene a baloldal

nuclear construction electricity Horizontal
(FILES) This file photo taken on January 19, 2016 shows An undated handout image released by EDF Energy in London on July 28, 2016, shows a computer generated image (CGI) of the French energy producer's proposed two nuclear reactors, Hinkely Point C (HPC), at their Hinkley Point power plant in south-west England. Britain's decision to delay final approval for the Hinkley Point nuclear power plant risks cooling relations with economic powerhouse China under new prime minister Theresa May, analysts say. / AFP PHOTO / EDF ENGERY / HO
Vágólapra másolva!
Theresa May brit kormányfő felülvizsgálná a Hinkley Point-i atomerőmű-beruházást, míg az ellenzéki Munkáspárt elnökjelöltje a projekt felgyorsítását követeli.
Vágólapra másolva!

Tartós áramhiány léphet föl a következő években a brit gazdaságban, ha nem készül el Hinkley Point-i atomerőmű – erről beszélt Owen Smith, az ellenzéki Munkáspárt elnökjelöltje. A politikus nagy valószínűséggel Jeremy Corbyn, a párt eddigi vezetőjének utóda lesz. A baloldali politikus szerint az atomerőművet

belső forrásból kellene Nagy-Britanniának felépítenie,

mivel az a munkahelyek számát is növelné – olvasható a Reuters oldalán.

Kínának sem tetszik a lassítás

Nem igazán vitte előre a brit kormányváltás a délnyugat-angliai Somerset megyében lévő Hinkley Point-i atomerőmű bővítésének az ügyét. Theresa May kormányfő felülvizsgálatot akar, és a befektetőként részt vevő Kína is megszólalt.

A Hinkley Point-i atomerőmű látványterve Forrás: AFP/Ho

Pedig a beruházó francia energetikai óriás, az EDF igazgatótanácsa a napokban bólintott rá a tervekre, tehát elvileg alá lehet írni a szerződést. A 18 milliárd fontos beruházást ugyanakkor számos kritika érte brit részről, mivel többségében francia és kínai pénzből valósulna meg, ez utóbbit a China General Nuclear (CGN) biztosítja – közölte korábban a Magyar Idők.

A brit kormány hezitálását látva Peking figyelmeztette Theresa Mayt, hogy

ne kockáztassa meg a kínai befektetők elriasztását,

egyidejűleg a hivatalos Új Kína hírügynökség megkérdőjelezte a beruházás elhalasztásának szükségességét.