Ferenc pápa: Ne féljenek hinni a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben!

FERENC pápa
Brzegi, 2016. július 31. Papok Ferenc pápa (k) a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó résztvevőinek pontifikál misét a Campus Misericordiaen (Irgalmasság Mezején), a Krakkó melletti Brzegi faluban 2016. július 30-án. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa vasárnap a Krakkó melletti Brzegiben létesített Irgalmasság Kampuszán mutatta be az Ifjúsági Világtalálkozó záró szentmiséjét. A katolikus egyházfő a szentmise végén bejelentette, hogy a következő világtalálkozót 2019-ben Panamában tartják meg.
Vágólapra másolva!

A hatnapos programot lezáró, több mint másfél millió zarándok előtt bemutatott szentmisén húsz bíboros - köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek - és több száz püspök koncelebrált. A szentmisén részt vett Andrzej Duda lengyel, valamint Juan Carlos Varela panamai elnök is.

Ferenc pápa a krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó résztvevőinek pontifikál misét Forrás: MTI/PAP/Jacek Turczyk

A katolikus egyházfő homíliájában arra bíztatta a fiatalokat, hogy ne féljenek hinni az új, a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben. "Ne veszítsétek el bátorságotokat, hanem mosolyogva hirdessétek a reményt, és legyetek áldás az egyetlen emberi család számára" - fogalmazott.
Ferenc pápa hozzátette: a Teremtő valódi bátorságra hív, arra, hogy "legyünk erősebek a rossznál, szeretve mindenkit, még az ellenségeinket is".

Ez volt a 15. külföldi útja

Ferenc pápa szerdán érkezett Krakkóba. Csütörtök délelőtt Czestochowába utazott, ahol a legismertebb lengyel zarándokhelyen mutatott be szentmisét abból az alkalomból, hogy Lengyelország 1050 éve vette fel a kereszténységet.

Ferenc pápa pápamobiljáról köszönti a híveket a czestochowai szabadtéri szentmiséje előtt Forrás: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Michalowski

A katolikus egyházfő csütörtök este a krakkói Blonia-mezőn megtartott ünnepségen találkozott először a fiatalokkal, ahova villamoson érkezett mozgássérült fiatalok társaságában.

A világtalálkozó résztvevőihez intézett beszédében hangsúlyozta: az irgalmas szív képes megosztani a kenyeret az éhezővel, és

nyitott arra is, hogy befogadja a menekülteket és a bevándorlókat.

"Az egyház (...) tanulni akar tőletek, hogy megújítsa az Atya irgalmasságába vetett bizalmát". Istennek "mindig fiatalos az arca, és szüntelenül hív bennünket, hogy az ő királyságához tartozzunk" - fogalmazott.

Ima Auschwitzban

Ferenc pápa lengyelországi apostoli útjának harmadik napján ellátogatott az egykori auschwitzi náci német haláltáborba. A katolikus egyházfő a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül lépett be a volt Auschwitz I. tábor területére, majd hosszú, csendes imában merült el. A szentatya gyalog ment át a kapun, ahogy ezt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor.

Az ima után Ferenc pápa 12 holokauszt-túlélővel beszélgetett, majd megcsókolta és megáldotta őket.

Ferenc pápa túlélőkkel találkozott Forrás: MTI/EPA/Radek Pietruszka

A pápa ezután a mártír ferences, Maximilian Kolbe halálcellájában imádkozott, aki 1941-ben önként vállalta az éhhalált egy családos fogolytársa helyett. Ezután a pápa a következőt írta az auschwitzi múzeum emlékkönyvébe: "Uram irgalmazz népednek! Bocsásd meg ezt a nagy kegyetlenséget!"

Péntek délután a pápa felkereste a krakkói gyermekklinikát, ahol beteg gyermekekkel, szüleikkel és a kórház dolgozóival találkozott. Látogatása során hangsúlyozta, hogy a valódi emberi és keresztény kultúra a hátrányos helyzetű embereket állítja a társadalmi és politikai figyelem középpontjába. "Meg szeretnék állni minden beteg gyermek, minden ágy mellett, egyenként átölelni benneteket, és - akár csak egy pillanatra is - mindegyikőtöket meghallgatni, és csendben szembesülni azokkal a kérdésekkel, amelyekre nem létezik azonnali válasz" - fordult a pápa a kórház gondozottjaihoz.

Ferenc pápa szombat délelőtt a krakkói II. János Pál-szentélyben lengyel papoknak, szerzeteseknek és kispapoknak mutatott be szentmisét, este pedig közösen virrasztott a fiatalokkal. Az imavirrasztás elején arról beszélt, hogy

a terrorra nem lehet még nagyobb terrorral felelni,

a világon terjedő háborúkra pedig a barátság, a testvériség, a közösség és a család jelenti a választ.

Incidensek nélkül

A lengyel belügyi tárca közlése szerint a szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezett IVT komolyabb incidensek nélkül zajlott. A találkozón négyezer magyar fiatal vett részt.

Az ifjúsági világtalálkozók ötlete Szent II. János Pál pápától ered, az elsőt 1984-ben rendezték meg Rómában. A két-három évente megszervezett program elsődleges célja, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival.