Puccsisták az orosz gépet lelövő pilóták is

Horizontal (FILES) This handout file picture released on September 24, 2013 by Zaman Daily shows exiled Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen at his residence in Saylorsburg, Pennsylvania.  
The US-based cleric was accused by Ankara of orchestrating Fri
Fethullah Gülen
Vágólapra másolva!
Elküldte az ankarai igazságügyi minisztérium Washingtonba azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján Törökország kéri az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását – jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Szavaiból mindazonáltal nem derült ki, hogy a hivatalos kiadatási kérelemről van-e szó.

Az ankarai vezetés azzal vádolja Gülent, hogy része volt a múlt heti katonai puccskísérletnek. A hitszónok következetesen tagadja ezt.

Yildirim azt is bejelentette, hogy a török kormány szerdán fontos intézkedéseket fog hozni további hatalomátvételi kísérletek kizárása és a lakosság biztonságának garantálása érdekében.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter később azt jelentette be, hogy Ankara hivatalosan kérte Gülen letartóztatását is. Minden bizonyíték azt mutatja, hogy a puccskísérletet Gülen akaratára és parancsai alapján szervezték meg – tette hozzá.

Fethullah Gülent aligha adja ki Washington, ha Törökországban visszaállítják a halálbüntetést Forrás: AFP/Selahattin Sevi

Puccsista pilóták

Őrizetbe vették azt a két pilótát, akik tavaly novemberben lelőttek egy Szu-24-es orosz bombázót – erősítette meg kedden Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter a Habertürk tévében.

A vádak szerint a két pilóta részt vett a szombatra virradó éjjel végrehajtott puccskísérletben, amelynek értelmi szerzői a török légierőhöz tartoztak.