Juncker és Schulz sürgeti az új brit miniszterelnököt

Vágólapra másolva!
Theresa May mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövendő viszonyáról - ezt az üzenetet küldte szerdai Twitter-üzenetében az új brit miniszterelnöknek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, illetve Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban rendezett népszavazás eredménye "új helyzetet teremtett", amelyre mind a szigetországnak, mint az EU-nak mielőbb meg kell találnia megoldást - ezt a gondolatot fejtette ki Juncker a Theresa Mayhez intézett rövid levelében, amely a Twitter közösségi portálon olvasható. "Igyekezni fogok Önnel szorosan együttműködve dolgozni és megismerni a szándékait ebben a kérdésben" - olvasható az üzenetben. "Remélem, hogy a közeli jövőben találkozhatok Önnel" - tette hozzá az Európai Bizottság elnöke, aki sok sikert kívánt a miniszterelnöknek az új kormány megalakításához.

Schulz ugyancsak a Twitteren sarkallta a tárgyalási folyamat mielőbbi megindítására a Downing Street-i miniszterelnököt. Megállapította: miután eldőlt a brit vezetők személyének a kérdése, most már gyorsan hozzá kellene fogni a stabilitás megteremtésére irányuló munkához.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán nyilvánosságra hozott levelében jókívánságait fejezte ki Theresa Maynek, "gyümölcsöző munkakapcsolatot" kívánva a Brexittel kapcsolatos egyeztetésekhez.

Charles Michel belga miniszterelnök szerdai nyilatkozatában kifejtette: "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hosszú ideig húzódjon el a bizonytalanság időszaka". Hozzáfűzte: mind az Európai Uniónak, mind az Egyesült Királyságnak érdeke, hogy tisztázódjék a helyzet.