Tüntetők leptek el egy amerikai katonai bázist

Protest in Japan Japan protest 2016 June protesters MILITARY BASE Okinawa Japanese Japanese people American military SQUARE FORMAT
Kevesebb amerikait akarnak a szigeten
Vágólapra másolva!
Több ezren vonultak tüntetni vasárnap a Japánhoz tartozó Okinava szigetén található egyik amerikai katonai bázishoz, miután vádat emeltek egy amerikai férfi ellen, aki a gyanú szerint megölt egy helyi japán nőt.
Vágólapra másolva!

A sűrűn lakott városrészben fekvő Futenma légi bázis több mint húsz éve a helyiek haragjának célpontja, mert 1995-ben három ottani amerikai megerőszakolt egy 12 éves japán iskolás lányt. Azóta folyamatosan napirenden van a támaszpont áthelyezése a sziget egy másik, kevésbé sűrűn lakott pontjára, ám a helyiek nem azt akarják, hogy a szigeten máshol legyen a bázis, hanem azt, hogy vonják ki a tengerészgyalogosokat egész Okinaváról.

Kevesebb amerikait akarnak a szigeten Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Richard Atrero De Guzman

30 ezer amerikai katona

A japán sziget 1972-ig amerikai megszállás alatt állt, de területének egyötödét most is az amerikai hadsereg ellenőrzi az ottani katonai támaszpontok révén. A másfél millió lakosú Okinaván ötvenezer amerikai él, közülük harmincezren katonák. Most a gyanú szerint egy húszéves helyi nőt ölt meg a Futenma bázis egyik civil alkalmazottja. A korábbi tengerészgyalogost egy hónapja vették őrizetbe, mert megpróbált megszabadulni áldozata holttestétől. Csütörtökön gyilkosság és nemi erőszak miatt is vádat emeltek ellene.

Kérjenek bocsánatot

A gyilkosság miatt tiltakozók annak az 1960-ban kötött japán-amerikai egyezménynek a felülvizsgálatát követelik, amely az országban állomásozó amerikaiak jogállását szabályozza, és a helyiek szerint túlzott védelmet biztosít az amerikaiaknak, még a gyilkosoknak is. A tüntetők azt követelik, hogy a bázist ne helyezzék át máshová, hanem csökkentsék jelentősen a szigeten állomásozó amerikaiak létszámát. Emellett azt követelik, hogy a washingtoni és a tokiói kormány is kérjen bocsánatot.

Stratégiai fontosdságú a Futenma bázis Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Kína egyre növekvő katonai ereje és jelenléte miatt azonban nem valószínű, hogy az Egyesült Államok kivonul a stratégiai helyen, Tajvantól nem messze lévő szigetről, amelynek védelmi kapacitásait a japán honvédelmi erő is egyre jobban megerősíti.